Τρίτη 7 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Στη δοκιμαστική εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων προχώρησε χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) η ΛΔ Κορέας, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου πρόσφατα ξεκίνησαν οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι οποίες εκφράζουν την «ετοιμότητα» των δυο χωρών να απαντήσουν σε κάθε «απειλή» από την Πιονγιάνγκ.

Αξιωματούχοι τόσο της Σεούλ όσο και της Ουάσιγκτον δήλωναν σε ΜΜΕ όπως το «Ρόιτερς» πως δεν επιβεβαιώνεται ότι οι πύραυλοι ήταν βαλλιστικοί διηπειρωτικοί. Την ίδια στιγμή, στο Τόκιο το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι οι τρεις από τους τέσσερις πυραύλους κατέπεσαν μέσα στην ΑΟΖ της χώρας, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τη βορειοδυτική της ακτή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μίλησε για «παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας» και «εξαιρετικά επικίνδυνη δράση», ενώ ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Χγουάνγκ Κιο - αχν, έκανε λόγο για «ευθεία πρόκληση» για τη διεθνή κοινότητα, διαμηνύοντας ότι η Σεούλ θα ολοκληρώσει τη συμφωνία για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος ΤΗΑΑD (σε συνεργασία με ΗΠΑ, Ιαπωνία) παρά τις ενστάσεις της Κίνας.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, συνέστησε σε όλες τις πλευρές «αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν τίποτα που θα εκνευρίσει η μία την άλλη χειροτερεύοντας τις εντάσεις στην περιοχή».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή οι αρχές της ΛΔ Κορέας χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρέσβη της Μαλαισίας στην Πιονγιάνγκ, ζητώντας την έξοδό του από τη χώρα σε ένα 48ωρο. Μια μέρα πριν, «ανεπιθύμητο πρόσωπο» είχε κηρυχθεί και ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στη Μαλαισία, Κανγκ Τσολ, που δήλωσε πως τα «υπερβολικά μέτρα» της Κουάλα Λουμπούρ θα προκαλέσουν «μεγάλη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις. Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με το «σίριαλ» αλληλοκατηγοριών που έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, στη Μαλαισία, που πολλοί αποδίδουν στις μυστικές υπηρεσίες της Πιονγιάνγκ αλλά εκείνη απορρίπτει τις κατηγορίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση από δοκιμές πυραύλων(2016-08-04 00:00:00.0)
Πιέζουν για νέα διεθνή αντίποινα κατά της ΛΔ Κορέας(2010-05-22 00:00:00.0)
Πιέσεις για διεθνείς κυρώσεις(2009-04-08 00:00:00.0)
Ξαναζεσταίνουν σχέδια επιδρομών(2006-11-04 00:00:00.0)
Οξυμένη η ένταση, αλλά και προτάσεις για επίλυση κρίσης...(2003-03-04 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις, σκοπιμότητες και εκβιασμοί(2003-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ