Copyright 2017 The Associated |
Οι τέσσερις ηγέτες στη Γαλλία |
Επισήμως, η συνάντηση των Βερσαλιών στόχευε στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης και της Συνόδου της 25ης Μάρτη. Η πρωτοβουλία, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί στις πολλές ομαδοποιήσεις που υπάρχουν στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η συνοχή της οποίας αμφισβητείται ανοιχτά με την άνοδο του ρεύματος του αστικού ευρωσκεπτικισμού, στη Βρετανία και αλλού. Ολο και περισσότερο εμφανίζεται ως ύστατη λύση για να διατηρηθεί η συνοχή της η δημιουργία πολλαπλών ταχυτήτων. Οι αστικές τάξεις Γερμανίας και Γαλλίας, των δύο πιο ισχυρών οικονομιών της ΕΕ έχοντας την υποστήριξη των αντίστοιχων της Ιταλίας και της Ισπανίας φαίνεται να συζητάνε τις εκδοχές μιας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων».
Αλλωστε το ζήτημα αυτό βρίσκεται μεταξύ των πέντε σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αμέσως μετά την τετραμερή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία και μπορούν οι χώρες να βαδίζουν από κοινού σε όσα ζητήματα μπορούν. Στο ίδιο πνεύμα η καγκελάριος, Α. Μέρκελ, που επίσης στις 3 Φλεβάρη στη Σύνοδο της Μάλτας έθεσε ανοιχτά το ζήτημα των πολλών ταχυτήτων, μίλησε για μια διαφοροποιημένη ενσωμάτωση, ώστε η ΕΕ να γίνει πιο συνεκτική.
Στην ατζέντα της συνάντησης και το δείπνο εργασίας που θα ακολουθούσε, θα εξεταζόταν, όπως δηλωνόταν, το θέμα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
Επί τάπητος αναμενόταν να τεθεί και το θέμα που ανέκυψε για τη μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την άρνηση του Πολωνού ηγέτη, Γιαροσλάβ Κατζίνσκι, να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τουσκ για μια δεύτερη θητεία.