Ο αρχιεπίσκοπος κατέφυγε στην προσφιλή του ρητορεία περί της διωκόμενης εκκλησίας, περί της απειλούμενης χριστιανικής πίστης, περί λοιδορούμενης ιεραρχίας, για να υποβάλει στους πιστούς την αίσθηση της περικύκλωσης από τις «εχθρικές δυνάμεις» που επιβουλεύονται τα «ιερά και τα όσια». Κλασικός τρόπος, για να δυναμώνει η συσπείρωση του πληρώματος γύρω από την ηγεσία της εκκλησίας. «Ο λαός μας βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία, είπε στο κήρυγμά του ο κ. Χριστόδουλος, όχι μόνο εδώ αλλά και πιο πέρα, και στην επαρχία και σε όλη την Ελλάδα, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω... Ο Θεός είναι εκείνος που προστατεύει την Εκκλησία, και η ευλογία του είναι η μεγάλη δύναμή μας.... Ο χριστιανός ποτέ δεν απελπίζεται, και όταν έχει στόχους στη ζωή του όπως έχουμε εμείς, αυτός ο στόχος γίνεται καθημερινή πηγή έμπνευσης και δύναμης για να φτάσει κανείς σε αυτόν. Δε θα μας αφήσει ο Θεός, να είστε βέβαιοι. Ο Θεός προπορεύεται κι εμείς ακολουθούμε».
Με προσεκτικές, στη διατύπωση πλην όμως αιχμηρές, δηλώσεις απάντησε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από 4μελή αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, η οποία του επέδωσε υπόμνημα σχετικά με τη συλλογή υπογραφών για το θέμα των ταυτοτήτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε στη δήλωσή του τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε εκκλησία και κυβέρνηση ως «κρίση», σημειώνοντας ότι «μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει πλέον αντικείμενο και πρέπει να οριοθετηθεί στο παρελθόν». Παράλληλα, συντάχθηκε με την άποψη που διατύπωσε προχτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα «ότι δε θα επαναληφθεί στο μέλλον οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν απόπειρα υποκατάστασης του ρόλου του κοινοβουλίου της πρώτης αυτής των συντεταγμένων εξουσιών της πολιτείας».
Στο θέμα, όμως, επανήλθε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Λυπάμαι, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να χρησιμοποιήσει το θεσμικό του κύρος, για να προκαλέσει ύφεση, προσέγγιση των απόψεων και διάλογο, τελικά έριξε λάδι στη φωτιά». Αντιθέτως, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Γ. Ράλλης με τηλεφώνημά του συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξή του τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, με βάση το Σύνταγμα».
Η Συνοδική Επιτροπή συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Μετά τη συνάντηση ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι «το μείζον θέμα είναι η διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας» και στη συνέχεια με έντονη «θεσμολαγνική» διάθεση τόνισε: «Επιβάλλεται και από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνει σαφές, αλλά και από την πλευρά όλων των άλλων να γίνει επίσης σαφές ότι με ζητήματα που σχετίζονται με τη μορφή της πολιτείας, με τη λειτουργία των θεσμών, με το σεβασμό των αποφάσεων των συντεταγμένων αρχών, δε χρειάζεται να παίζει κανένας παιχνίδια σκοπιμότητας».
Σήμερα το μεσημέρι στις 13.30 η Συνοδική Επιτροπή θα συναντηθεί με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ συνάντηση έχει οριστεί και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.