Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια
  • Στη θέση τους Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, μοναδικός για κάθε ψηφοφόρο.
  • Θα ισχύσουν από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο και μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002. Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργούνται και αντικαθίστανται από τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε ψηφοφόρο και θα ισχύει για όλη του τη ζωή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων. Οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι που θα προκύψουν έχουν συνταχθεί με βάση τα δημοτολόγια. Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα ψηφίζει στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος, εκεί δηλαδή όπου έχει την οικογενειακή του μερίδα. Από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα δοθεί η δυνατότητα στον ετεροδημότη να ψηφίζει στον τόπο κατοικίας του, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και αφού προηγούμενα έχει κάνει σχετική δήλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες η Β. Παπανδρέου, από τους 1.033 δήμους και κοινότητες της χώρας, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανασύνταξης των καταλόγων οι 259 - πρόκειται κυρίως για μικρούς δήμους. Ο δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχει δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στις υπηρεσίες του υπουργείου τούς αναθεωρημένους καταλόγους, στις 10 Οκτώβρη. Σύμφωνα, πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, παρατηρείται μια αύξηση του εκλογικού σώματος κατά 14,4%, σε σχέση με τους καταλόγους του 2000. Η Β. Παπανδρέου είπε πως πρόκειται για μια λογική αύξηση, κι αυτό γιατί στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι όλοι, άσχετα αν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της χώρας, δηλαδή αν έχουν εκλογικό βιβλιάριο ή αν είναι Ελληνες πολίτες και έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τους Ελληνες του εξωτερικού, η υπουργός είπε πως μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της χώρας μας, μόνο εφόσον έρθουν εδώ. Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, είπε, χρειάζεται νόμο και έχει θεσμοθετηθεί στις χώρες που έχουν μικρή εσωτερική μετανάστευση. Αφησε να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού, θα γίνει υπό προϋποθέσεις (οικονομικές ή κοινωνικές σχέσεις με την Ελλάδα) και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν είναι δυνατόν - είπε η Β. Παπανδρέου - οι Ελληνες της Ελλάδας να καθορίζονται από Ελληνες της Αμερικής ή της Αυστραλίας, που μπορεί να έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τη χώρα».

Πάντως, όπως είπε η υπουργός η αύξηση στο εκλογικό σώμα δεν αναμένεται να επηρεάζει την κατανομή των βουλευτών εδρών, αφού αυτή γίνεται με βάση τον νόμιμο πληθυσμό κάθε περιοχής, δηλαδή τους κατοίκους που διαμένουν σε αυτήν. Τα δε Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια αναδεικνύονται με βάση τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή των ψηφοφόρων.

Να σημειώσουμε πως οι εκλογικοί κατάλογοι θα αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες. Στο πρώτο τετράμηνο του 2002 θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση και θα αφορά τους εκλογείς που ή έχουν μεταδημότευση, έχουν διορθώσει στοιχεία τους λόγω λάθους ή υιοθεσίας ή άλλης αιτίας ή έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η μεταδημότευση είναι ελεύθερη οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αρκεί ο εκλογέας να διαμένει στο δήμο, όπου θέλει να μεταδημοτεύσει δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ