Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις ενόψει παζαριών για Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η προοπτική διαπραγμάτευσης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και η αβεβαιότητα για το μετά, οξύνει τις ενδοαστικές κόντρες τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όσο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτους τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δέχεται απανωτές επικρίσεις από στελέχη των Συντηρητικών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, που την κατηγόρησε ότι παραπλανά τους Βρετανούς, καλλιεργώντας υπερβολικές ελπίδες και ρόδινες προσδοκίες σε σχέση με την εξασφάλιση των «εθνικών συμφερόντων» μετά από αποχώρηση από την ΕΕ δίχως πρόσβαση στην ενιαία αγορά (το λεγόμενο «σκληρό» Brexit). Αμφισβήτησε ακόμα τον διττό στόχο της Μέι για ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από την ΕΕ και επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ έως την άνοιξη του 2019, αλλά και την ενίσχυση των «ειδικών σχέσεων ΗΠΑ - Βρετανίας», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση διαφωνίας μπορεί να εξασθενίσουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση «θα γίνουμε "ηχώ" των ΗΠΑ, ρόλος δυσάρεστος για μια χώρα που αποχώρησε από την ΕΕ για να γίνει ανεξάρτητη».

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε χτες και ο συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στην ετήσια σύνοδο του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνισε ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα ήταν «η μεγαλύτερη πράξη προστατευτισμού στην ιστορία του ΗΒ» και πως η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες «δεν θα είναι αρκετή» για να αναπληρώσει τις απώλειες στο εμπόριο από ένα «σκληρό» Brexit.

Και στους «Εργατικούς» η απώλεια (για πρώτη φορά από το 1935) της έδρας στις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στην περιφέρεια του Κόουπλαντ, την περασμένη Πέμπτη, αύξησε τις φωνές στελεχών του κόμματος που ζητούν την παραίτηση του αρχηγού τους, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο Κόρμπιν δέχτηκε το μερίδιο της ευθύνης του, λέγοντας ότι αν ενωθούν μπορούν να νικήσουν τους Συντηρητικούς. Υποστήριξε τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ με παράλληλη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ώστε το Λονδίνο να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο έξω από την ΕΕ», προωθώντας «ένα προοδευτικό όραμα» και παράλληλα την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των υπηκόων άλλων χωρών - μελών της ΕΕ.

Σήμερα το απόγευμα, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο για την ενίσχυση της ενότητας της ΕΕ», ορίζοντας τέσσερις ή πέντε πρακτικές «εναλλακτικές οδούς για συνεργασία μεταξύ των "27"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ