Τετάρτη 1 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χοντραίνει η ενδοαστική κόντρα εν μέσω μαχών

Εν μέσω βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη στενότερη σχέση με τη Ρωσία) που βάλλονται από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Οι ηγεσίες των δύο θυλάκων καταγγέλλουν τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Κίεβο, μειώνοντας τη μεταφορά προϊόντων, ενώ τα λεγόμενα Κοινοβούλια (στις εκλογές είχαν αποκλειστεί οι κομμουνιστικές δυνάμεις) στέλνουν τελεσίγραφο, έως την 1η Μάρτη, προς τις ξένες εταιρείες που έχουν εκεί δραστηριότητα, να επανεγγραφούν στις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ, γιατί, αν δεν το κάνουν, όλα τους τα στοιχεία θα περάσουν οριστικά στη δικαιοδοσία των δομών των ΛΔ. Επίσης, δηλώνουν ότι ξένες εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στο έδαφός τους με ευνοϊκούς και συμφέροντες όρους και είναι ευπρόσδεκτες εφόσον αποδεχτούν τους όρους που θέτουν, ενώ ειδικά για τις ουκρανικές επιχειρήσεις σημειώνεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους στις ΛΔ και όχι στην Ουκρανία.

Οι ηγεσίες δηλώνουν, επίσης, πως «η Ουκρανία έχει περισσότερο ανάγκη το Ντονμπάς (θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) από ό,τι το Ντονμπάς την Ουκρανία». Γίνεται συγκεκριμένα λόγος για την παραγωγή κάρβουνου ή τα μεταλλευτικά προϊόντα, που παράγονται στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιοχή.

Κατά τ' άλλα, το τελευταίο τριήμερο σημειώθηκαν εκατοντάδες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 και εκτοξεύτηκαν πάνω από 2.500 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ ούτε στο ελάχιστο ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα που τον συνδράμουν δεν έχουν εφαρμόσει την τελευταία επικαιροποίηση της συμφωνίας στα μέσα του μήνα, για απομάκρυνση βαρέος οπλισμού από τη γραμμή αντιπαράθεσης. Την ίδια ώρα, στο Ντονμπάς γίνονται συγκεντρώσεις για την πιο στενή σύνδεση των περιοχών με τη Ρωσία. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έχουν συγκεντρωθεί 240.000 υπογραφές κατοίκων που συντάσσονται με την έκκληση των ηγεσιών των δύο θυλάκων προς τους ηγέτες Ρωσίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, να ζητήσουν από την Ουκρανία να σταματήσει τη γενοκτονία στις ανατολικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ