Σε κεντρική αίθουσα της έδρας του ΟΗΕ στη Γενεύη ξεκίνησε την Πέμπτη ο νέος γύρος ενδοσυριακής διαπραγμάτευσης |
Τα νέα παζάρια στη Γενεύη πραγματοποιούνται, έτσι, υπό το ειδικό βάρος αύξησης του γεωπολιτικού γοήτρου της Ρωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνάρτηση με τα (επί του παρόντος) ασαφή σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή (πλην ίσως κάποιων αδιόρατων σχεδίων περί δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας και «συντριβής» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»). Είναι χαρακτηριστικό πως αυτά τα νέα δεδομένα επέφεραν αλλαγές και στη σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης. Αρχηγός της δεν είναι πλέον ο Μοχάμεντ Αλούς, ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης μισθοφόρων «Στρατός του Ισλάμ» που προωθείται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, αλλά ο 40χρονος καρδιολόγος, στέλεχος του «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού» Νάσερ Χαρίρι. Στην 21μελή αντιπροσωπεία, επίσης, για πρώτη φορά συμμετέχουν και εκπρόσωποι της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης της Μόσχας και του Καΐρου, οι οποίοι φάνηκαν, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, να απορροφούν τους κραδασμούς που προκάλεσε η απαίτηση της συριακής αντιπολίτευσης που προωθεί η Σαουδική Αραβία για «άμεση παραίτηση» του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ ως... «προϋπόθεση» για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ο Ρώσος απεσταλμένος διπλωμάτης, Αλεξέι Μποροντάφκιν, χαρακτήρισε την απαίτηση για παραίτηση του Ασαντ «παράλογη», εκφράζοντας παράλληλα ζωηρές επιφυλάξεις για τα σχέδια ΗΠΑ - Τουρκίας να δημιουργήσουν «ζώνες ασφαλείας» στο συριακό έδαφος. Ο Μποροντάφκιν σημείωσε ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα ένα σαφές σχέδιο για αυτές τις «ζώνες ασφαλείας», σημειώνοντας εντούτοις πως κάτι τέτοιο θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γνωστοποιηθεί στη συριακή κυβέρνηση και να ερωτηθεί εάν συμφωνεί να οργανώσουν στο έδαφός της τέτοιες «ζώνες»...
Σιωπηλός, τουλάχιστον έως νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, ήταν ο Αμερικανός ομόλογος του Μποροντάφκιν, Μάικλ Ράτνεϊ, που ανέλαβε πριν μερικές μέρες το πόστο του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του απεσταλμένου της χώρας του στη Συρία.
Αμφίβολο είναι, πάντως, το όποιο αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης, παρά τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται επί τάπητος. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα κι αν βρεθεί ένας συμβιβασμός, αυτός θα είναι προσωρινός, αφού δεν πρόκειται να σταματήσουν ο ανταγωνισμός και οι αντιθέσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής που οδήγησαν στη σύγκρουση στη Συρία. Μόνος παράγοντας να τελειώσει αυτή η κατάσταση είναι ο αγώνας του λαού ενάντια σε ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές.