Ο Μάουρο Ριτσόνι |
-- Συνήθως τα φυσικά φαινόμενα - όπως οι σεισμοί στην Ιταλία - εξηγούνται στον καπιταλισμό ως κάτι πρωτόγνωρο, που αναγκαστικά έχει καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες βεβαίως πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στην περιοχή σας τι συμβαίνει με τους τελευταίους σεισμούς;
-- Οι δυνάμεις του κεφαλαίου που κυβερνάνε την Ιταλία περιέγραψαν έτσι ακριβώς το σεισμό. Η αστική τάξη προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο σεισμός είναι μια κακή δύναμη, καταστροφική και κρύβει τις ευθύνες που υπάρχουν, στην έλλειψη αντισεισμικής προστασίας, στις περικοπές των χρηματοδοτήσεων, στη διαφθορά, στα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στους μεγαλοεργολάβους κατασκευών, οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς στην προσπάθειά τους να πετύχουν υψηλότερα κέρδη. Το Gagliole, η μικρή μας πόλη, είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη από τους τελευταίους σεισμούς, όπως και άλλες γειτονικές περιοχές.
Ο Μ. Ριτσόνι (δεξιά) μετά το σεισμό του περασμένου Οκτώβρη |
-- Ως κομμουνιστής δήμαρχος πώς κινηθήκατε, τι ανταπόκριση είχατε από τον κόσμο;
-- Η Πολιτική Προστασία, που έχει την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων όπως οι σεισμοί, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η δικιά μας δημοτική αρχή μόνη της μαζί με τους συντρόφους, με μαζικούς φορείς και εθελοντές, προχώρησε στη δημιουργία προσωρινών υπνωτηρίων και λεσχών σίτισης. Αφήσαμε το λαϊκό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, με αποφάσεις που πήραμε συλλογικά σε λαϊκές συνελεύσεις, στην κατεύθυνση να επιστρέψει στην κανονικότητα η πόλη μας, προστατεύοντας όλες τις παροχές και την κοινωνική πολιτική που εφαρμόσαμε από την εκλογή μας. Για να προστατέψουμε αυτές τις παροχές, εγώ ως δήμαρχος δεν λαμβάνω ολόκληρο το μισθό μου, ούτε την αποζημίωση για έξοδα τηλεφώνου και μετακίνησης. Ολα αυτά τα λεφτά πάνε στο κοινωνικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δίνουμε μάχη σε αυτή την κατάσταση ανάγκης μετά τους σεισμούς να κρατήσουμε όλες τις παροχές ως έχουν. Χάρη στη διοίκηση των κομμουνιστών, στο Gagliole οι λέσχες και τα τροφεία σε όλα τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι δωρεάν. Δωρεάν είναι η βοήθεια στο σπίτι για ηλικιωμένους και η μετακίνηση και συνοδεία για ΑμΕΑ. Ο οίκος ευγηρίας είναι δωρεάν για φτωχούς και μόνους ηλικιωμένους. Ολοι οι κοινωνικοί χώροι (όπως το κέντρο νέων, το κοινωνικό κέντρο και το κέντρο τρίτης ηλικίας ) είναι δωρεάν και στη διάθεση μαζικών φορέων και εκτός της περιοχής μας που θέλουν να οργανώσουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο δημοτικός φόρος για μικρά ξενοδοχεία και δωμάτια είναι μηδενικός, επίσης καταργήσαμε το φόρο ενοικίασης δημόσιου χώρου για μικρά μαγαζιά και πλανόδιους πωλητές. Ολα αυτά μπορέσαμε να τα κάνουμε κόβοντας τους εξωτερικούς συνεργάτες και σύμβουλους του δήμου (όπως αρχιτέκτονες και μηχανικούς) και σε συντονισμό με άλλους μικρούς κοντινούς δήμους, έτσι όλος ο σχεδιασμός πλέον γίνεται από το δήμο. Αμέσως μετά το σεισμό, καταργήσαμε όλες τις εισφορές και τους δημοτικούς φόρους. Θα είναι δύσκολο να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, αλλά με τη βοήθεια όλων των συντρόφων και συναγωνιστών απ' όλη την Ιταλία και με μια προσεκτική διαχείριση, που βέβαια δεν θα επιβαρύνει τους δημότες και δεν θα κόβει κοινωνικές παροχές, θα μπορέσουμε να αντέξουμε.
-- Τελικά συνειδητοποιείται από έναν κόσμο, μέσα από τέτοια φαινόμενα, η ανάγκη για πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων; Στη σημερινή εποχή των τεράστιων επιστημονικοτεχνικών επιτευγμάτων, οι λαοί με άλλη κοινωνική οργάνωση, που θα έβαζε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, δεν θα μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα και την αντιμετώπιση των σεισμών με πιο ασφαλή κτίρια;
-- Αυτός ο σεισμός αποτέλεσε και μια αφορμή για να αναδείξουμε τις τεράστιες αντιθέσεις αυτού του συστήματος και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχίσει μόλις περάσει η φάση έκτακτης ανάγκης και ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι θα ευνοηθούν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι και πως θα διαρκέσει πολύ η ανοικοδόμηση, είναι κουρασμένοι να βλέπουν να επισκευάζουν όλες τις εκκλησίες και στο τέλος να μην υπάρχουν λεφτά για τα σπίτια τους.
Ξέρουμε ότι σήμερα με βάση την τεχνολογία μπορούν να κατασκευάζονται κατοικίες και υποδομές ασφαλείς, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να κερδίσουν περισσότερο. Και ο σεισμός αποδεικνύει και το νιώθουμε στο πετσί μας, ότι αυτό το σύστημα δεν είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους.