Σάββατο 25 Φλεβάρη 2017 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες αστικές κόντρες με αφορμή το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τ. Μέι
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τ. Μέι
Εντάθηκαν στις αρχές της βδομάδας, στη Βουλή των Λόρδων, οι ενδοαστικές κόντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπροστά στην προοπτική των επικείμενων παζαριών για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Στη διήμερη συνεδρίαση της (μη αιρετής) Βουλής των Λόρδων, σχετικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, καταγράφηκαν οι αντιθέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και επιβεβαιώθηκε η έντονη πόλωση ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους του Brexit, καθώς και οι έντονες αντεγκλήσεις ακόμη και μεταξύ Λόρδων και Βαρόνων των ίδιων αστικών κομμάτων (π.χ. εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού και εντός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Αμφισβητήθηκε ακόμη και ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι είναι μη ανακλητή η ενεργοποίηση του άρθρου 50 και η διαδικασία αποχώρησης.

Ωστόσο, μετά από 20 ώρες συζήτησης, η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε να προωθήσει, δίχως ψηφοφορία, το νομοσχέδιο σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη βδομάδα, επιλέγοντας να μεταφέρει το επόμενο στάδιο της κόντρας στο πεδίο των τροπολογιών. Τροπολογιών που αφορούν στα δικαιώματα των μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, ή τους όρους που θα ωφελήσουν περισσότερα τα βρετανικά μονοπώλια, που φυσικά δεν έχουν ενιαία στάση.

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση συνέχισε τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης πριν τα επίσημα παζάρια (αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλη), επιχειρώντας να επηρεάσει κυβερνήσεις σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, στάλθηκε σε διήμερη «ειδική αποστολή» στις χώρες της Βαλτικής, προσπαθώντας να πουλήσει, από τη μία, «στρατιωτική προστασία» με φόβητρο τη «ρωσική απειλή», από την άλλη να διαβεβαιώσει κάποιες από τις Βαλτικές χώρες (π.χ. τους Λετονούς) ότι οι μετανάστες τους στη Βρετανία θα απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα με τα σημερινά και μετά το Brexit. Επί δύο μέρες, ο Ντέιβις, σε Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, προσπάθησε επίσης να πείσει πως η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση αλλά και τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών «μπορεί» να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Κάποιοι από τους ομολόγους του έδειξαν απροθυμία να δαγκώσουν το «δόλωμα» του Ντέιβις, επαναλαμβάνοντας πως οι 27 χώρες της ΕΕ διατηρούν «ενότητα και αλληλεγγύη» στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε, εκείνες τις μέρες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, καθώς δεν έδειξε να συμμερίζεται τα περί «ενότητας μεταξύ των 27 της ΕΕ». Αντίθετα, σημείωσε πως για τη χώρα του είναι ζήτημα - κλειδί η διατήρηση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι περίπου 40.000 Τσέχοι μετανάστες στη Βρετανία.

Στη Γαλλία, πάλι, η αστική τάξη προσπαθεί να εξασφαλίσει κέρδη από το Brexit, ευελπιστώντας ότι το Παρίσι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Σίτι του Λονδίνου και να πάρει την έδρα σημαντικών διεθνών χρηματοπιστωτικών κέντρων... Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Defacto La Defence», Μαρί Σελί Γκιγιόμ, ανακοίνωσε μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανέγερση επτά ουρανοξυστών σε μία επιφάνεια έκτασης 375.000 τ.χλμ. σε δυτικό προάστιο του Παρισιού, ώστε να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους διεθνή μονοπώλια. Το ίδιο επιδιώκουν και οι Γερμανοί, προβάλλοντας τη Φρανκφούρτη ως εξίσου ελκυστική αντιπρόταση.

Στο κάδρο όξυνσης της ενδοκαπιταλιστικής αντιπαράθεσης εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι το Brexit θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως ακριβό, κάνοντας λόγο για «αλμυρό λογαριασμό». Λογαριασμό που δεν θα πληρώσουν βεβαίως τα μονοπώλια αλλά οι λαοί, εκτός και εάν ανατρέψουν, με μεγαλύτερους αγώνες και ταξική αποφασιστικότητα, τα σχέδια των καπιταλιστών.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ