Οπως επισημαίνει το ΔΣ της ΔΟΕ σε σχετική απόφασή του, απορρίπτει κατηγορηματικά το νομοσχέδιο στο σύνολό του, γιατί «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και αντιστρατεύεται τα βασικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν «αποκεντρώνεται» οργανωτικά η εκπαίδευση, αλλά αντίθετα προωθείται μια νέα διοικητική δομή πιο συγκεντρωτική, πιο αυταρχική και πιο εξαρτημένη από τις κομματικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας. «Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα εποχή αυθαιρεσιών και αναξιοκρατίας σε βάρος της υπηρεσιακής εξέλιξης των εκπαιδευτικών (μονιμότητα, προαγωγές, επιλογές στελεχών κλπ.), αλλά και αυταρχισμού που εντείνεται με τις ειδικότερες διατάξεις για την αξιολόγηση», τονίζει στη σχετική απόφαση.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση επισημαίνει ότι με την προβλεπόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού επιχειρείται η ολοκλήρωση σε θεσμικό επίπεδο του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. «Ουσιαστικά πρόκειται για σύστημα αξιολόγησης που αποσκοπεί στον ασφυκτικό έλεγχο και την ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού σε τέτοιο βαθμό ώστε να αφαιρείται κάθε έννοια δημοκρατικότητας και παιδαγωγικής ελευθερίας από το χώρο του σχολείου και να δυναμιτίζεται το κλίμα συναδελφικότητας, ομαδικότητας και συνεργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού», σημειώνει.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι με τις διατάξεις για την αξιολόγηση γίνεται ολοφάνερο ότι: α) Αξιολογούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλη τους την εκπαιδευτική σταδιοδρομία, με πρώτο στάδιο τη διαδικασία μονιμοποίησης. β) Συνδέεται η υπηρεσιακή εξέλιξη - βαθμολογική και μισθολογική - του εκπαιδευτικού με το προϊόν της αξιολόγησης. γ) Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας και στο χώρο της εκπαίδευσης. δ) Ελλοχεύει ο κίνδυνος με τους δείκτες αξιολόγησης και αποδοτικότητας των σχολικών μονάδων να οδηγηθούμε στην κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά.
«Πάγια θέση του κλάδου μας είναι η αναγκαιότητα για ουσιαστική επιμόρφωση. Ο οργανισμός επιμόρφωσης όμως, που συστήνεται με το νομοσχέδιο, οδηγείται ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτικών φορέων. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι αφήνεται απροσδιόριστο οτιδήποτε έχει σχέση με το περιεχόμενο, τον τρόπο και τους φορείς της επιμόρφωσης, αλλά και τους επιμορφούμενους», τονίζει το ΔΣ της ΔΟΕ. Επισημαίνει δε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου αποτελείται από γενικόλογες διατάξεις, το ουσιαστικό περιεχόμενο των οποίων αφήνεται να ρυθμιστεί με σειρά υπουργικών αποφάσεων, ερήμην των εκπαιδευτικών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα.
Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί επίσης τα κόμματα να αντιταχθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και σε περίπτωση κατάθεσής του στη Βουλή να το καταψηφίσουν, ενώ καλεί όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.