Χωρίς τη νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή ανώτατου ποσοστού αύξησης στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, την οποία έχει ακόμα στο συρτάρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Ετσι, οι σχολάρχες έχουν ήδη διαμορφώσει κατά το δοκούν και σε πλαίσιο «ελεύθερης αγοράς» τους τιμοκαταλόγους, που θα ισχύσουν φέτος, βάσει των οποίων έχουν εισπραχθεί και οι πρώτες δόσεις από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
Το πλαφόν που θα προβλέπεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που έχει γίνει πια «παράδοση» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην προσπάθειά της να «μαζέψει» τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» των διδάκτρων στον πληθωρισμό, είναι της τάξης του 3,5% για όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσα στο εκπαιδευτήριο. Στη φετινή ρύθμιση αντικαθίσταται το προβλεπόμενο πρόστιμο, που μέχρι πέρσι ήταν 50.000 - 500.000 δρχ. ανά μαθητή από τον οποίο εισπράχθηκε μεγαλύτερη από την οριζόμενη αύξηση, με ποσοστό 7% επί των ετήσιων εισπράξεων από δίδακτρα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο κατά την προηγούμενη χρονιά οι σχολάρχες προχώρησαν σε συμψηφισμό των επιπλέον αυξήσεων που εισέπραξαν στις πρώτες δόσεις κατά τις επόμενες. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου εκκρεμεί ο έλεγχος σε κάποια εκπαιδευτήρια που ολοκληρώνουν τον ισολογισμό τους στο τέλος του Αυγούστου, ενώ από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σχολεία που δε συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση συμψηφισμού. Γι' αυτά εκκρεμεί η επιβολή του προστίμου που ορίζεται στη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης χρονιάς.