Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Δραματικές εκκλήσεις για τα θύματα πείνας και πολέμου

ΣΑΝΑΑ.--

Η δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο λαός της Υεμένης από τον πόλεμο που στηρίζει η Σαουδική Αραβία στον ανταγωνισμό της με το Ιράν, ανάγκασε χτες τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ να απευθύνουν νέα έκκληση για την παροχή έκτακτης βοήθειας, προκειμένου να αποτραπεί «μια καταστροφή» στη χώρα, όπου πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 27,4 εκατομμυρίων πολιτών δυσκολεύονται να τραφούν, εξαιτίας του πολέμου.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (PAM) καθώς και της Unicef αναφέρουν πως 17,1 εκατομμύρια Υεμενιτών δυσκολεύονται να τραφούν. Μεταξύ αυτών 7,3 εκατομμύρια έχουν άμεση ανάγκη διατροφικής βοήθειας, δηλαδή τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2016.

Το ποσοστό του υποσιτισμού έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς πλήττεται το 15% του πληθυσμού, σε τέσσερις επαρχίες: την Αμπιάν, τη Χαντραμούτ, την Τάεζ και την αλ Χοντέιντα.

Ο Μέριτξελ Ρελάνο, εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη, έκανε λόγο «για τα πιο υψηλά ποσοστά υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί στα παιδιά (...) Ακόμη κι αν επιβιώσουν, αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μην αναπτυχθούν κανονικά, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για μια ολόκληρη γενιά».

Την Τετάρτη ο ΟΗΕ ζήτησε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπορέσει να βοηθήσει φέτος 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη μεταξύ τους και 2,1 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org