Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εγκλωβισμένη σε πολυεπίπεδες διεργασίες για την «ασφάλεια»

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, έκανε χτες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στον απόηχο των εντατικών διεργασιών και για τη «λύση» του Κυπριακού, όπου το Λονδίνο παρεμβαίνει πολύπλευρα και από τη θέση της «εγγυήτριας δύναμης».

Ολες οι δηλώσεις που έγιναν κατά τις επαφές του Φάλον είναι ενδεικτικές του ρόλου που επιφυλάσσουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για την Κύπρο, των κινδύνων που ξημερώνουν για το λαό όλης της περιοχής, η συζήτηση για τη «σταθερότητα» που κλιμακώνεται παράλληλα με τις συνομιλίες για την προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου.

Ετσι, ο Φάλον, αφού ξεκαθάρισε ότι η όποια επιστροφή τμήματος των βρετανικών βάσεων (που το Λονδίνο εμφανίζεται να «προσφέρει») «δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των βάσεων να προωθήσουν την ασφάλεια στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία ή άλλες απειλές», ανέδειξε ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί για κανένα λόγο τον περιορισμό των πλεονεκτημάτων που της επιτρέπει μια ισχυρή παρουσία στην Κύπρο. Ετσι, χαρακτήρισε «ισχυρές» τις σχέσεις των δύο χωρών, εγκωμιάζοντας εμφατικά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκε πέρυσι, την οποία χαρακτήρισε «καταλύτη για τη συνεργασία μας σε όλα τα μέτωπα». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αντικείμενο της επίσκεψής του στην Κύπρο (σ.σ. που είναι σημειωτέον η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού υπουργού Αμυνας στην Κύπρο) είναι η περαιτέρω ενίσχυση της περσινής συμφωνίας, με προτεραιότητα τους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της αεράμυνας. Ακόμα, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραχωρήσει και εμπειρία στις κυπριακές αρχές για επανακαθορισμό της εθνικής αμυντικής στρατηγικής.

Επιπλέον, ο Φάλον ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στις «προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ενώ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο εταίρο από τη φίλη χώρα Κύπρο... Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Φάλον «πιστοποιεί και επισφραγίζει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Αναφέρθηκε κι αυτός στο νέο «ανανεωμένο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας» που υπογράφτηκε, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ως επιστέγασμα αυτής της νέας φάσης στην οποία εισέρχονται οι διμερείς μας σχέσεις, αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα ακολούθου άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο». Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος υπουργός επισήμανε: «Είναι σημαντικό ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και είναι σημαντικό ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέας ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org