Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα σχέδια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου φέρνουν δεινά στους λαούς των Βαλκανίων

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κ. Παπαδάκη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την «Εκθεση του 2016 για την ΠΓΔΜ»

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκαν τη Δευτέρα οι ετήσιες εκθέσεις για χώρες των Βαλκανίων που βρίσκονται σε προ-ενταξιακή διαδικασία. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν εργαλείο της ΕΕ για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των ανταγωνισμών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, παρενέβη στη συζήτηση για την «έκθεση του 2016 για την ΠΓΔΜ», σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, σε προηγούμενη επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ, αποδείχτηκε πως είναι συνδεδεμένες με άλλες ανησυχητικές ενέργειες. Για παράδειγμα η "έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ" παραβλέπει προκλητικά και επανειλημμένα την επίσημη ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αλλωστε η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργούν και ταυτόχρονα στηρίζουν δυνάμεις που προωθούν αλυτρωτισμούς, αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, εθνο-θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Οι δε εκκλήσεις για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ, με εμπλοκή της Υπατης Εκπροσώπου, έχουν στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Εργαλείο σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί και η εν λόγω έκθεση. Σε κάθε περίπτωση ο λαός της χώρας θα πληρώσει με νέα ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης. Η πείρα δείχνει πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ένταξη στην ΕΕ μόνο δεινά θα φέρνουν στους λαούς της ΠΓΔΜ και συνολικά των Βαλκανίων.

Η έκθεση επίσης βαφτίζει εποικοδομητική την συνεργασία της ΠΓΔΜ για το Προσφυγικό, ομολογώντας δηλαδή ότι ΕΕ και ΠΓΔΜ συνεργάστηκαν για το απαράδεκτο κλείσιμο των συνόρων με άγρια καταστολή στους πρόσφυγες, οι οποίοι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Οι λαοί της περιοχής, κόντρα στον εθνικισμό, τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα ενάντια σε ΕΕ, μονοπώλια και το σύστημά τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ