Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Πτώση του τζίρου κατά 15%

Κεσάτια φέτος στην αγορά. Οι μαγαζάτορες κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές

Σε μια από τις χειρότερες περιόδους εκπτώσεων εξελίσσεται η φετινή για τους μικρεμπόρους, καθώς τρεις μέρες πριν από τη λήξη τους τα ταμεία μετράνε σημαντικές απώλειες σε σχέση με τον τζίρο του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου κατά 10%-15% συγκριτικά με πέρσι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ακόμα και για πτώση μέχρι και 25%.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια χρονιά ότι η πορεία του τζίρου στα μαγαζιά δεν εξαρτάται από τη διάρκεια των εκπτώσεων, που και φέτος με υπουργική απόφαση διήρκεσαν δύο μήνες. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι αυτά από τα οποία εξαρτώνται τα ταμεία των καταστημάτων και των βιοτεχνιών, τα οποία δεν επαρκούν για να αναθερμάνουν την παγωμένη κίνηση που επικρατεί και διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό, εξάλλου, γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι μισθοσυντήρητες οικογένειες περιορίζουν από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο τη διάρκεια των διακοπών τους, που τείνει να περιοριστεί στη μία εβδομάδα, ενώ όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να κάνουν διακοπές. Οπως διαπιστώνουν οι ίδιοι οι έμποροι, όσο κι αν κατεβάσουν τις τιμές στην περίοδο των εκπτώσεων, δεν είναι αρκετά χαμηλές για τα εισοδήματα των καταναλωτών. Η μεγάλη διάρκεια των εκπτώσεων, σε συνδυασμό με τη διενέργεια προσφορών από τα μεγάλα καταστήματα όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου βλέπουν και οι ίδιοι ότι αυτό που εξυπηρετεί είναι μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, που μπορεί με τον τρόπο αυτό να αποσπά όλο και μεγαλύτερο μέρος από τα λαϊκά εισοδήματα που διατίθενται για καταναλωτικές αγορές.

Μ' αυτά τα δεδομένα γίνεται όλο και επιτακτικότερο το αίτημα για περιορισμό της περιόδου των εκπτώσεων σε είκοσι μέρες το Φλεβάρη και είκοσι τον Αύγουστο, με παράλληλο περιορισμό των προσφορών, ώστε και οι εκπτώσεις και προσφορές να αποκτήσουν πραγματική υπόσταση και να είναι σε όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και της πλειοψηφίας των εμπόρων που είναι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ