Κυριακή 29 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεξετάζει εμπορικές σχέσεις για λογαριασμό μονοπωλιακών ομίλων

Copyright 2017 The Associated

Η πρώτη βδομάδα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο ήταν «πλούσια» από μέτρα σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Με το «καλημέρα» ο νέος Πρόεδρος, που αποδεικνύεται η κατάλληλη επιλογή για το κεφάλαιο στη σημερινή συγκυρία (όπως ήταν και οι προκάτοχοί του άλλωστε), προχώρησε στην υπογραφή δεκάδων προεδρικών διαταγμάτων ή εξέδωσε προεδρικές εντολές. Πρώτη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία (ΤΡΡ) με άλλες 11 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό (αλλά όχι την Κίνα).

Επιπλέον, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή αποχώρηση και από τη «Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» (NAFTA - ενδεχομένως το σχετικό προεδρικό διάταγμα να υπογραφεί τις επόμενες μέρες), απειλώντας το Μεξικό με επιβολή δασμών 20% σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ για να καλύψει το κόστος ανέγερσης του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, που η νέα κυβέρνηση προσδιόρισε πως κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (η «Ουάσιγκτον Ποστ» το εκτίμησε σε τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια).

Σχέδιο φορολόγησης των εισαγωγών

Οταν ο Τραμπ είδε τη θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, τότε «διευκρίνισε» πως το μέτρο για δασμούς 20% είναι «ένα από τα σχέδια και τις επιλογές» που εξετάζονται και πως θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε άλλες χώρες που έχουν εμπορικό πλεόνασμα σε βάρος των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης στο Λευκό Οίκο υπαινίχθηκαν ότι η στρατηγική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο «συνοριακής προσαρμογής», που προβλέπει εν ολίγοις ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τη φορολόγηση των αμερικανικών εταιρειών που εξάγουν, επιλέγοντας να φορολογήσουν εκείνες που εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Επίσης, με μέτρα προστατευτισμού θα επιδιωχθεί αναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων, όπως η ΤΤP (που προχώρησε επί Ομπάμα αλλά δεν είχε εγκριθεί οριστικά), όχι σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά ανά χώρα.

Η Νίκι Χέιλι, νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, προειδοποίησε, πάντως, προχτές από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη: «Προς εκείνους που δεν μας υποστηρίζουν: Σημειώνουμε τα ονόματά σας (...) Εμείς θα δείξουμε την ισχύ μας, θα κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας, θα υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας και θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας υποστηρίζουν επίσης».

Πάντως, οι επικριτές της νέας κυβέρνησης την κατηγορούν ότι σχεδόν... «προδίδει τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την κυριαρχία τους στην Ασία και τον Ειρηνικό» και πως παραδίδει... την περιοχή στην Κίνα. Αυτό τουλάχιστον επισήμανε μιλώντας προχτές στο δίκτυο CNN (που παίζει πλέον το ρόλο «αντιπολιτευόμενου» ΜΜΕ) ο Φρεντ Μπέργκστεν, από το «Peterson Institute for International Economics». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οι Κινέζοι δεν θα μπορούσαν να είχαν μεγαλύτερο δώρο από αυτό που τους έδωσε ο Πρόεδρος Τραμπ (...) Τους το σέρβιρε σε ασημένιο δίσκο!». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος της συμφωνίας ΤΡΡ δεν ήταν τόσο τα τεράστια οικονομικά οφέλη (για τα αμερικανικά μονοπώλια) αλλά η δημιουργία αναχώματος στην εντεινόμενη ισχύ της Κίνας σε Ασία - Ειρηνικό.

Στους υποστηρικτές, πάντως, της επιλογής του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία ΤΡΡ ήταν, εκτός από τους γερουσιαστές που εκλέγονται σε περιφέρειες που πλήττονται από υψηλή ανεργία, και το συνδικάτο AFL-CIO, γνωστός κήρυκας της ταξικής συναίνεσης, που τη σχολίασε ως ένα «καλό πρώτο βήμα για οικοδόμηση πολιτικών που ωφελούν τον εργαζόμενο λαό». Αλλωστε, αυτό το παραμύθι «πουλάει» και ο ίδιος ο Τραμπ.

Εντάσεις στις σχέσεις με το Μεξικό

Η σπουδή και η επιμονή του Τραμπ να προχωρήσει στην ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και στην πρόσληψη χιλιάδων νέων μεθοριακών φρουρών καθώς και οι απειλές για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό (σ.σ. επειδή κρίνει πως, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της NAFTA, ήταν επιζήμιες) προκάλεσαν τις πρώτες τριβές. Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη επίσκεψη του Μεξικανού Προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο, στην Ουάσιγκτον ματαιώθηκε καθώς ο Τραμπ τον «συμβούλευσε» πως θα ήταν καλό να μην έρθει αν δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη για την ανέγερση του τείχους.

Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την όξυνση στις αμερικανο-μεξικανικές σχέσεις οι Πρόεδροι Τραμπ και Νιέτο συνομίλησαν προχτές για μία ώρα στο τηλέφωνο, με τον πρώτο να δηλώνει αργότερα πως «σέβεται την κυβέρνηση και το λαό του Μεξικού» αλλά επειδή εκπροσωπεί «τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού δεν θα επιτρέψει να πλήττονται άλλο τα συμφέροντά του από κακές συμφωνίες».

Γεγονός είναι πως το Μεξικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στις ΗΠΑ (μετά την Κίνα...) και πως μόνο πέρσι εξήγαγε προϊόντα αξίας άνω των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος των ΗΠΑ υπολογίζεται πως πέρσι ξεπέρασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διατάγματα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Σε δεύτερο πλάνο, ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα που ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για την κατασκευή των τεράστιων πετρελαϊκών αγωγών Keystone XL (που θα μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ) και του αγωγού στη Βόρεια Ντακότα (με κατάληξη στο Ιλινόις) παρά τις έντονες αντιδράσεις ινδιάνικων κοινοτήτων, οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση (ίσως περισσότερο από την προηγούμενη) φαίνεται διατεθειμένη να δημιουργήσει νέο γόνιμο έδαφος για τις μπίζνες των πετρελαϊκών μονοπωλίων, ακόμη και εάν η δράση τους ενέχει αυξημένους κινδύνους για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές... Δεν αποκλείεται, βέβαια, στο πλαίσιο των παζαριών, να ευνοήσει και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «Καθαρής Ενέργειας». Ενδεικτικό των προθέσεων πάντως θεωρείται και το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ώστε να «λογοκρίνει» επί της ουσίας τη δημοσιοποίηση εκθέσεων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) που αφορούν τις Κλιματικές Αλλαγές.

Μέσα στο μπαράζ διαταγμάτων που υπέγραψε ο νέος Πρόεδρος ξεχωρίζουν εκείνα που παγώνουν τη διαδικασία έκδοσης βίζας ή εισόδου στις ΗΠΑ μεταναστών και προσφύγων από χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, ως χώρες από όπου προέρχονται ισλαμιστές τρομοκράτες. Υπέγραψε εντολές που ζητούν από δήμους όπου υπάρχουν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα (Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λος Αντζελες) να προχωρούν σε συλλήψεις και απελάσεις. Ξεχωρίζουν επίσης διατάγματα που αναστέλλουν την κρατική χρηματοδότηση σε οργανώσεις που σχετίζονται με την πραγματοποίηση εκτρώσεων ή υποστηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών σε αυτές, και εξετάζονται «πιθανή» χρήση βασανιστηρίων ως μεθόδου ανάκρισης σε υπόπτους για τρομοκρατία, το άνοιγμα, ξανά, φυλακών της CIA στο εξωτερικό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ