Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Παρέμβαση για τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να συζητήσουν σε σωστή και επιστημονική βάση με τους μαθητές και τους γονείς τους και να μην επιτρέψουν να καλλιεργηθούν στους μαθητές αντιδραστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή την εγκύκλιο για την εφαρμογή της «Θεματικής Εβδομάδας» στα Γυμνάσια της χώρας.

Η «Θεματική Εβδομάδα» έχει τίτλο «Σώμα και ταυτότητα» και ως ενότητές της ορίζονται οι εξής: α) Διατροφή και ποιότητα ζωής, β) Πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) Εμφυλες ταυτότητες.

Στη σχετική τοποθέτησή τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης δεν είναι αθώες», σημειώνοντας πως υπάρχει πια αρκετή πείρα για το πώς επιδιώκεται να αξιοποιηθούν τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, ότι «ο τίτλος της "Θεματικής Εβδομάδας" και η θεματολογία που θέτει το υπουργείο σχετίζονται με ζητήματα διαμόρφωσης συνείδησης και στάσης ζωής των μαθητών» και η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα ζητήματα που επιλέγονται δεν είναι ασύνδετα με τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται μέσα και έξω από τα σχολεία και ότι «οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρεμβαίνουν με επιστημονικό αλλά και συστηματικό τρόπο και να συμβάλουν στην ανάδειξη των αιτίων που τα προκαλούν αλλά και στην αντιμετώπισή τους». «Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε απλά υποκρισία αλλά και προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας:

  • «Είναι στο χέρι μας να συμβάλουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, να συζητήσουμε σε σωστή και επιστημονική βάση τα θέματα με τους μαθητές μας αλλά και με τους εργαζόμενους γονείς τους. Αξιοποιώντας φορείς του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος, του κινήματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, επιστήμονες, ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους κ.ά. Δεν δεσμευόμαστε από τον "επίσημο" κατάλογο του ΙΕΠ.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην επιτρέψουμε να καλλιεργηθούν στους μαθητές μας αντιδραστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις που αναπαράγουν τη ναρκω-κουλτούρα, την απάθεια, τον ανορθολογισμό, τον ατομισμό και την ανταγωνιστικότητα.
  • Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αφήσουν να γίνουν τα σχολεία, τα παιδιά μας βορά των διαφόρων ΜΚΟ και διαφόρων αντιδραστικών και σκοταδιστικών φορέων στα πλαίσια της "Θεματικής Εβδομάδας".
  • Απαιτούμε να οριστεί από το υπουργείο η προαιρετική εφαρμογή της εγκυκλίου για τη "Θεματική Εβδομάδα". Στους μαθητές μας μιλάμε ως εκπαιδευτικοί - παιδαγωγοί με την ευθύνη και το ρόλο που έχουμε και όχι από πειθαναγκασμό.
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συνάδελφους και τους συλλόγους διδασκόντων που δεν θα υλοποιήσουν ή θα αποφασίσουν να χειριστούν διαφορετικά από τις κατευθύνσεις της εγκυκλίου την οργάνωση των δραστηριοτήτων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εργάζεται καθημερινά μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες με μεράκι και δημιουργική ανησυχία για τη μετάδοση της επιστημονικής αλήθειας, για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση μαζί με τους μαθητές ενός καλύτερου κόσμου. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μας, ο πιο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αγκαλιά» με την κυβέρνηση...(10/5/2017)
Απάντηση στις «Παρεμβάσεις» για τη Θεματική Εβδομάδα(10/2/2017)
Ζητά κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(20/3/2015)
«Η αξιολόγηση εντός των τειχών»(17/9/2008)
Απαράδεκτη η κατάσταση στα ΤΕΕ(16/3/1999)
Αποφασίζει και διατάζει το υπουργείο(22/3/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org