Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδια για ενίσχυση της βιομηχανίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέτρα στη λογική του εθνοκρατικού προστατευτισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων συστημάτων ενέργειας και της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, ανήγγειλε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στη βορειοανατολική Αγγλία. Στόχος ουσιαστικός να βγουν ενισχυμένα τα βρετανικά μονοπώλια σε σχέση με άλλων χώρων, από τις προκλήσεις που θα δημιουργήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit). Και φυσικά, αυτό θα σημάνει και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και χρήση πιο φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η Μέι παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το λεγόμενο σχέδιο «Σύγχρονης Βιομηχανικής Στρατηγικής», προτείνοντας μεγαλύτερη στήριξη και επιπρόσθετες κρατικές επενδύσεις ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων στερλινών στη βιομηχανία και την τεχνολογία αιχμής. Η Μέι ζήτησε από τις επιχειρήσεις να εργαστούν «από κοινού για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις», επικαλούμενη ως τέτοια παραδείγματα περιπτώσεις συνεργασίας που βοήθησαν στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, από εταιρείες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan», ενώ έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εταιρείες αεροναυπηγικής όπως η «BAE Systems». Ωστόσο, είναι μάλλον σίγουρο πως τέτοιες παραινέσεις και παρεμβάσεις δεν θα αποτρέψουν τις κόντρες μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων και εντός Βρετανίας.

Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε πως θα δημιουργήσει «περιβάλλον καλής αμοιβής εργαζομένων σε όλη τη χώρα, ώστε να μοιραστούν περισσότεροι άνθρωποι τα οφέλη επιτυχίας» από την ανάπτυξη βιομηχανίας και επιχειρήσεων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων συστημάτων Ενέργειας και των κινητών πέμπτης γενιάς. Υποσχέθηκε ακόμη «Κλαδικές Συμφωνίες» που θα άρουν ρυθμιστικά εμπόδια και φραγμούς που περιορίζουν τις καινοτομίες με αύξηση των κρατικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών.

Εχει, ωστόσο, ενδιαφέρον ότι το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στην Ευρώπη, ο Γκάι Χάντι, από την «Τerra Firma», μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», προέβλεψε μείωση της πραγματικής αγοραστικής αξίας του μισθού των εργαζομένων κατά 30% την επόμενη 20ετία, εκτιμώντας επιπλέον πως οι μετανάστες από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ (νότια και κεντρική Ευρώπη) θα αντικατασταθούν από μετανάστες πρώην αποικιών της Βρετανίας, όπως η Ινδία και χώρες της Αφρικής, οι οποίοι θα δεχθούν ακόμη πιο χαμηλές αμοιβές από τις ήδη υπάρχουσες.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ