Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΓΔΜ
Συνεχίζεται η ένταση ενόψει συνομιλιών με το Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

«Δυσκολίες» στις προγραμματισμένες για σήμερα (στις Βρυξέλλες) συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων προέβλεψε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σημείωσε πως «έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Πρίστινα», κάλεσε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών να μην παίζει με «εργαλεία και όπλα», επισημαίνοντας ως «σημαντική» την, όπως είπε, «εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προστασίας όλων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο».

Κάλεσε την ΕΕ να εκπέμψει «σαφή μηνύματα», παρά το γεγονός πως εξέφρασε «χαμηλές προσδοκίες» για τον επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που κατά τους Σέρβους θα έπρεπε να έχει ως κεντρικό ζήτημα την καθυστερούμενη (εδώ και περίπου μία διετία) συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις του Βούτσιτς έγιναν λίγες μέρες μετά τις συναντήσεις που είχε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Βασικό θέμα των συναντήσεων ήταν οι «ανησυχίες» των ξένων αξιωματούχων για την αύξηση της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ένταση στις σχέσεις της Σερβίας με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ και την Κροατία και αιτία τις βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες Δύσης - Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο, πάντως, οι εντάσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια αυξήθηκαν για μία ακόμη φορά, με αφορμή την επιλογή των Σέρβων να αντικαταστήσουν τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων («Μακεδονία») με την επίσημη ονομασία ΠΓΔΜ, σε πινακίδες σήμανσης κεντρικής οδικής αρτηρίας από τη Σερβία προς τα Σκόπια, και αποδείξεις διοδίων.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που ζήτησε εξηγήσεις από τη σερβική πλευρά, με το επιχείρημα ότι η εξέλιξη συνιστά «παραβίαση της συμφωνίας για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων» και χαρακτηρίστηκε «απρεπή κίνηση». Αφορμή για τη νέα αντίδραση των Σκοπίων ήταν η δήλωση που έκανε πριν λίγες μέρες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, πως ήταν λάθος η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», με αποτέλεσμα «να πληγωθούν οι αδελφοί μας Ελληνες», ενώ υπογράμμισε πως τα Σκόπια δεν έδειξαν αργότερα καμία ευαισθησία όταν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτό το φόντο έχει προγραμματιστεί και ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τις επόμενες μέρες στη Σερβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για τους δασμούς στο Κόσσοβο και εκλογικά σενάρια στα Σκόπια(2019-01-23 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ(2018-09-11 00:00:00.0)
Συνέχιση της έντασης μεταξύ Σερβίας - ΠΓΔΜ(2017-08-23 00:00:00.0)
«Αναζωπύρωση» εθνικιστικών διαθέσεων(2017-04-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν γενίκευση της κρίσης...(2001-03-08 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις(1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ