Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προβάδισμα Αμόν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών

Επίσκεψη Φιγιόν στο Βερολίνο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τον Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει το 36,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των προκριματικών εκλογών (ενόψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη) στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας (Parti Socialiste - PS), με δεύτερο τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς (31,9%). Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, Αρνό Μοντεμπούργκ.

Η επικράτηση Αμόν, που θεωρήθηκε έκπληξη για πολλούς, είναι ενδεικτική (όπως σχολίαζε και χτεσινή ανάλυση του δικτύου «France Info») των «βαθιών διαιρέσεων, όχι μόνο βραχυπρόθεσμων» που υπάρχουν και στο ίδιο το PS και γενικά στη γαλλική αστική τάξη. Ο Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, απομακρύνθηκε αφού ασκούσε κριτική στην οικονομική πολιτική με το επιχείρημα ότι «αυτή επιβάλλεται από τη Γερμανία». Αρκετά ΜΜΕ επιμένουν να τον λανσάρουν ως πιο «αριστερό» έναντι του Βαλς, η αλήθεια είναι όμως ότι οι θέσεις του εκφράζουν εξίσου αυθεντικά το ντόπιο κεφάλαιο.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει, εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο ίδιος από τη μεριά του. Ωστόσο, η «εναλλακτική» που ο Αμόν ισχυρίζεται ότι συνιστά, δεν είναι παρά εναλλακτική για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ενδεικτικές είναι οι θέσεις του για την ασφάλεια και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Επιδίωξή του είναι η αύξηση των σχετικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της 5ετίας (εφόσον εκλεγεί). Ακόμα, τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι «θέλει να διατηρήσει την πυρηνική αποτροπή για να εγγυηθεί την κυριαρχία της χώρας». Ακόμα, επιδιώκει να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την Αμυνα από τον υπολογισμό του ελλείμματος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οπως έχει τονίσει ο ίδιος, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, «η Γαλλία θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ για να επιχειρήσει μια σημαντική προσπάθεια όσον αφορά τον προϋπολογισμό στον τομέα της Αμυνας».

Συνάντηση Φιγιόν - Μέρκελ

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, βρέθηκε χτες στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στις δηλώσεις του ο Φιγιόν επισήμανε ότι «χωρίς μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δεν υπάρχει Ευρώπη και αν δεν υπάρχει Ευρώπη, η ήπειρός μας είναι ανοιχτή σε όλους. Αμερικανούς, Ρώσους, Κινέζους».

Εξήγησε ακόμα ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να παρουσιάσει στην ομοϊδεάτισσά του «τις προτεραιότητές» του, για να «ισιώσει» η Ευρώπη. Σημείωσε με νόημα πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, απειλείται από την αμερικανική πολιτική, από τη Ρωσία, την Κίνα και έχει ανάγκη να βρει μια ρεαλιστική βάση, δομημένη σε διακυβερνητικές βάσεις». Ακόμα, συνέδεσε την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας με την «οικοδόμηση του μέλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ