Τρίτη 24 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί επέκταση της επικίνδυνης στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Η επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και άλλοι, επικίνδυνοι για το λαό, ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ, τις οποίες επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες.

Είχε, εκεί, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Reince Priebus, τον υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Steve Bannon, τον σύμβουλο του νέου Προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της νέας κυβέρνησης και παράγοντες της ομογένειας.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, τις διακρατικές συνεργασίες με χώρες της Μεσογείου, θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στην οικονομία και την αξιολόγηση. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την αντιμετώπιση της δράσης του DAESH».

Θυμίζουμε ότι ο ΥΕΘΑ δήλωνε πριν λίγες μέρες πως «είμαι βέβαιος ότι η νέα διοίκηση θα μπορέσει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της διμερούς συνεργασίας», ενώ πρόσθετε «πουλώντας» τη γεωστρατηγική αξία της χώρας στο ιμπεριαλιστικό παζάρι: «Η Ελλάδα αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, με στενή συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και με μετριοπαθείς χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, με χώρες του ΝΑΤΟ στα βόρειά μας, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Με επίκεντρο, λοιπόν, την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργηθεί ένας άξονας που θα σταματά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Οι τέτοιες τοποθετήσεις δένουν με δηλώσεις που έκανε στην «Καθημερινή» ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο οποίος εκτίμησε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή του και κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ για τα αμερικανικά στρατεύματα, η Αθήνα θα πρέπει να αναμένει «αύξηση των αιτημάτων από την Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζ. Σταυρίδης κάνει λόγο για «λαμπρό» μέλλον «όσον αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί πολύ καλό νέο για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, και αναδεικνύει περαιτέρω τη γεωπολιτική σημασία των μεταξύ τους συνεργασιών»... Ταυτόχρονα, σημειώνει πως «είναι μεγάλη ανάγκη να διατηρηθεί η Αίγυπτος ευθυγραμμισμένη με τη Δύση, και η Ελλάδα έχει καλές διασυνδέσεις με το Κάιρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ