Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αντιγόνη» από την Αργεντινή

Από τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών
Από τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών
Την ευκαιρία να διαπιστωθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την αρχαία ελληνική τραγωδία οι Αργεντινοί, οι Ιταλοί, οι Κινέζοι και οι Ινδοί παρέχει ο «Κύκλος της Νότιας Γης - Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος», που ξεκίνησε από τη Μεσσηνία και μεταφέρεται στην Πετρούπολη. Συνδιοργανωτές αυτών των εκδηλώσεων είναι το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, οι Δήμοι Καλαμάτας και Πετρούπολης, η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - Δεσμοί.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο να αναδείξουν την οικουμενικότητα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, τις κοινές της παραμέτρους με τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, την επίδρασή της στις σημερινές θεατρικές αναζητήσεις, την ανάδειξη των κοινών μύθων της ανθρώπινης περιπέτειας εν γένει. Στις παραστάσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, οι συντελεστές χρησιμοποιούν και εθνικά τους στοιχεία, όπως οι Αργεντίνοι που χρησιμοποιούν το τανγκό. Δεν είναι φολκλόρ ή λαογραφικό στοιχείο. Είναι μια συνδιαλλαγή, μια συνομιλία, γιατί αυτά τα κείμενα είναι ζωντανά, πέραν όλων των άλλων και γιατί είναι ζωντανή η φόρμα τους.

Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το Taller de teatro de la universidad nacional de la Plata και το Teatro de repertorio de Buenos Aires (Αργεντινή), παρουσιάζοντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο Θέατρο Πέτρας (παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στο Κάστρο Καλαμάτας και στο Κάστρο Πύλου).

Σε συζήτηση που είχαμε με τη σκηνογράφο της παράστασης Γιούτα Λούτριχ μας είπε ότι το γκρουπ ασχολείται με το αρχαίο δράμα από το 1996, όταν ανέβασαν τις «Τρωάδες» με διεθνή παρουσία στην Κολομβία και στην Ελβετία. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν 8 χρόνια από τον Ρομπέρτο Αγκίρε, που είναι και διευθυντής του θεάτρου, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του δραματουργού Χόρχε Χουέρτας.

«Η «Αντιγόνη» - είπε η Γιούτα Λούτριχ - «είναι επίκαιρη και έχει μεγάλη σχέση με την ιστορία της Αργεντινής. Βρίσκουμε αναφορές στα όσα βίωσε ο λαός μας την περίοδο της Χούντας. Ο λαός της Αργεντινής είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, η οποία διδάσκεται στα σχολεία. Ενώ υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που βρίσκουν ελκυστικά, λόγω της επικαιρότητας και διαχρονικότητας, τα θέματα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Από την άλλη, το να παίξουμε στη χώρα που γεννήθηκε η αρχαία τραγωδία είναι για μας πολύ σημαντικό. Οπως σημαντική είναι και η εμπειρία που αποκομίζουμε από τη συνάντησή μας και με θεατρικά σχήματα από άλλες χώρες που ασχολούνται με την αρχαία τραγωδία».

Στην παράσταση συμμετέχουν έξι γυναίκες και ένας άντρας, ενώ χρησιμοποιείται ένα παραδοσιακό όργανο της Αργεντινής, ένα είδος ακορντεόν το λεγόμενο παντονέον.

Από την πλευρά της, η «Πολιτιστική Παρέμβαση», που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ στο Θέατρο Πέτρας, καλεί το θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει τις παραστάσεις, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε νέες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα από διαφορετικούς λαούς.

Η παράσταση αρχίζει στις 9 μ.μ. και το εισιτήριο κοστίζει 6.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ