Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκτιμήσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς δυναμώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στη Μέση Ανατολή, με αρκετές «διαφωνίες» ακόμα και μεταξύ στενών «εταίρων», εμφανίζονται νέα στοιχεία για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλη στην Τουρκία, δίνοντας νέα ορμή και στους ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Ετσι, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Συντονισμού Μυστικών Υπηρεσιών της ΕΕ (EU Intelligence and Situation Centre -EU INTCEN), που διέρρευσε αρχικά στους βρετανικούς «Τάιμς», «είναι απίθανο ότι μόνος του ο Γκιουλέν διαδραμάτισε ρόλο στην απόπειρα», ενώ εκτιμάται ότι η απόφαση για τα γεγονότα της 15ης Ιούλη προέκυψε από φόβους για μια επερχόμενη επιχείρηση εκκαθάρισης, που σύμφωνα με το Κέντρο ήδη ετοίμαζε ο Ερντογάν την παραμονή της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται πιθανώς ένα μείγμα στρατιωτικών, αποτελούμενων όχι μόνο από οπαδούς του ισλαμιστή επιχειρηματία και πρώην συμμάχου του Ερντογάν Φετ. Γκιουλέν, αλλά και από κεμαλικούς, αντίπαλους του ΑΚΡ και άλλες δυνάμεις που αναζητούσαν ευκαιρίες για ανακατατάξεις στην Τουρκία.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να σημάνει μια υπερβολική επιχείρηση καταστολής (...) Το τεράστιο κύμα συλλήψεων ήταν έτοιμο από πριν».

Το EU INTCEN συνενώνει ουσιαστικά τις Μυστικές Υπηρεσίες της ΕΕ, από το 2012 που δημιουργήθηκε, ενώ να σημειωθεί ότι ο σημερινός του διευθυντής είναι Γερμανός.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε χτες από την Αγκυρα ότι «δε θεωρούμε την εξωτερική πολιτική ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Η προσέγγισή μας με τη Ρωσία δεν πρέπει να επιδράσει προς την αντίθετη κατεύθυνση τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Οπως, επίσης, η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δε σημαίνει ότι θα διαρρήξουμε εντελώς τους δεσμούς μας με Ρωσία, Κίνα, αφρικανικές χώρες και Λατινική Αμερική (...) Στις σημερινές συνθήκες, δε γίνεται η εξωτερική πολιτική να περιοριστεί σε ένα μόνο μπλοκ. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ Ανατολής και Δύσης (...) Οι εξελίξεις σε οικονομία και ασφάλεια καθιστούν αναγκαία μια ευρύτερη αντίληψη». Ο Καλίν απευθύνθηκε και στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι «αν η ΕΕ υποφέρει από "κούραση διεύρυνσης", πρέπει να γνωρίζουν ότι και η Τουρκία νιώθει επίσης κούραση και θυμό εξαιτίας της στασιμότητας της ενταξιακής διαδικασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες του FBI κατά της οργάνωσης Γκιουλέν(2018-12-18 00:00:00.0)
Επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στη Γαλλία(2018-01-05 00:00:00.0)
Νέο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν προς τις ΗΠΑ(2017-02-24 00:00:00.0)
Προς παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»(2016-09-21 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για τα φιλικά αισθήματα των ΗΠΑ(2016-08-25 00:00:00.0)
Συλλήψεις, ανησυχίες και επίσκεψη Μπάιντεν(2016-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ