Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Κροκοδείλια δάκρυα για την ανισότητα στον κόσμο

Η Κρ. Λαγκάρντ στο φόρουμ του διεθνούς κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Η Κρ. Λαγκάρντ στο φόρουμ του διεθνούς κεφαλαίου
Συνεχίστηκαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, της ετήσιας σύναξης του διεθνούς κεφαλαίου, όπου φέτος συμμετέχουν 3.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, επιστήμονες και διάφοροι «μαϊντανοί» της βιομηχανίας του θεάματος, οι οποίοι προσπαθούν να ...εξανθρωπίσουν το σάπιο σύστημα εκμετάλλευσης που υπερασπίζονται. Ετσι και χτες, περίσσεψαν τα κροκοδείλια δάκρυα για την τεράστια ανισοκατανομή στο κόσμο, που όμως είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που εκθειάζουν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που ανέφερε ότι από το 2013 είχε προειδοποιήσει για το άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας, αλλά δεν εισακούστηκε, υπονόησε, από πολιτικούς ηγέτες των χωρών, αλλά και «από οικονομολόγους, ακόμα και από το ΔΝΤ» και ζήτησε «τουλάχιστον αυτό να συμβεί τώρα». Αυτά τα λέει η επικεφαλής ενός μηχανισμού του κεφαλαίου που συναποφασίζει μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις το τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων, με μείωση εισοδήματος και περικοπή δικαιωμάτων προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για τους καπιταλιστές και να επέλθει η πολυπόθητη δυναμική ανάκαμψη. Κατά τ' άλλα, την ...πήρε ο πόνος για τις ανισότητες και τη φτώχεια που και αυτή δημιουργεί και οξύνονται με την καταλήστευση των πόρων πολλών χωρών από τα πολυεθνικά μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία, πριν στα Βαλκάνια.

Η Λαγκάρντ εστίασε, επίσης, στη «μεσαία τάξη που συρρικνώθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες και γι' αυτό υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, ελπίδας και απογοήτευση και γι' αυτό αναπτύσσεται ο λαϊκισμός στις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες». Και κατέληξε: «Με μεγαλύτερη ανάπτυξη, λιγότερη ανισότητα και περισσότερη διαφάνεια, μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

Mπάιντεν: Μεγαλύτερη απειλή η Ρωσία

Στο ίδιο πνεύμα αλλά εστιάζοντας στη δήθεν «υπεροχή της αστικής δημοκρατίας», ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έκανε μια ...διάλεξη για τη «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη» και τις «δυτικές αξίες» που δεν πρέπει να διαταραχθούν από καταστροφικές δυνάμεις. Υπερασπίστηκε το λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο κατά του προστατευτισμού και με σαφείς σπόντες προς την ερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ (χωρίς να τον κατονομάσει), εξέφρασε την ελπίδα της σταθερότητας στις αρχές των ΗΠΑ, «που την κάνουν μια ξεχωριστή χώρα».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στη Ρωσία, που την χαρακτήρισε «απειλή για τη δυτική δημοκρατία», αναφερόμενος στις «κυβερνο-επιθέσεις στη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ», λέγοντας ότι ο Πρόεδρός της, Βλ. Πούτιν, «χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια του για να "πληγώσει" το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και «θέλει να γυρίσει τις σχέσεις χρόνια πίσω». Γι' αυτό, σημείωσε, «για να μπει στη θέση της η Ρωσία, χρειάζεται το ΝΑΤΟ, που εξασφαλίζει την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Ετσι, χωρίς και πάλι να αναφερθεί στον Τραμπ, είπε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και μια επίθεση σε μια χώρα είναι επίθεση σε όλες (σ.σ. το γνωστό άρθρο 5 της συνθήκης ίδρυσης του ΝΑΤΟ) και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αμφισβητηθεί».

Προχτές, επίσης, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, γεμάτος υπερηφάνεια εκθείασε την «παρακαταθήκη» από τα «επιτεύγματα» στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική που αφήνει η κυβέρνηση Ομπάμα.

Τις συζητήσεις στο Νταβός απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και η προχτεσινή ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που ανακοίνωσε τον «οδικό χάρτη» για την αποχώρηση από την ΕΕ έως το 2019, ζήτημα που θεωρείται από τα αστικά επιτελεία ως παράγοντας μελλοντικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Τραμπ.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είναι στο ελβετικό θέρετρο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις πριν η Βρετανία επίσημα υποβάλει το αίτημα της αποχώρησης (άρθρο 50 της Ιδρυτικής Συνθήκης), ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές από το Βrexit. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η τοποθέτηση του Ισπανού υπουργού Οικονομίας, Λουίς ντε Γκίντος, που είπε ότι «θέλουμε να έχουμε μια λογική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει η κοινή λογική και η σύνεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ