Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ζητά να «απορροφήσει» τα Κέντρα Πρόληψης

Την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας προκαλεί η πρόταση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, με την οποία προτείνεται η συγχώνευση των Κέντρων Πρόληψης με τον Οργανισμό, κάτω από την «ηγεμονικής χροιάς» επονομασία «ένταξη των Κέντρων Πρόληψης στον ΟΚΑΝΑ». Η πρόταση έχει ημερομηνία 20/9/2016, αλλά κατατέθηκε μόλις τις ...τελευταίες μέρες στην ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργείου Υγείας για την επίλυση του θεσμικού πλαισίου.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την παραπάνω εξέλιξη είναι πολλά, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί η καταγγελία του Σωματείου ότι αν και το ίδιο το υπουργείο Υγείας κάλεσε σε συγκρότηση της σχετικής ομάδας εργασίας, εδώ και τρεις μήνες δεν έχει καταθέσει κάποια επίσημη πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο.

«Ο ΟΚΑΝΑ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη χορήγηση υποκατάστατων σε ήδη εξαρτημένους από οπιοειδή. Τα 75 Κέντρα Πρόληψης εστιάζουν στην καθολική πρόληψη, δηλαδή στην ολιστική παρέμβαση επί των αιτίων που γεννούν κάθε μορφής εξάρτηση, πριν την εκδήλωσή της, με έμφαση στην κοινοτική δουλειά. Μετά από πολλά χρόνια μιας πολλαπλά βεβαρημένης "συνεργασίας" μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης, η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ προτείνει επίσημα ως λύση στο πρόβλημα μια "Αυτοκρατορία των παραισθήσεων". Λυπούμαστε γι' αυτήν την από πλευράς ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ τριπλή έλλειψη ψυχραιμίας, αυτοκριτικής και διάθεσης συμβολής στην ισότιμη ανάπτυξη των διαφορετικών φιλοσοφιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων για το καλό του ανθρώπου και της κοινωνίας, στις σημερινές δύσκολες, απαιτητικές συνθήκες», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, και καλεί να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι «στις υπόλοιπες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, που μαζί παλεύουμε διαχρονικά για ανατροπή των ποικίλων και πολυώνυμων σεναρίων συγχώνευσης φορέων/προσεγγίσεων σε ομοιόμορφη μάζα, η επιστημονική κοινότητα και οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υπηρετούμε από το ιδιαίτερο μετερίζι της Πρόληψης».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ