Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό

Δεν έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι Παλαιστινίων και Ισραηλινών

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με συμμετοχή αξιωματούχων 72 χωρών πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή, στο Παρίσι, διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος με πρόσχημα την έγνοια για λύση δύο κρατών επιχειρεί να προωθήσει τα γαλλικά μονοπωλιακά συμφέροντα στην περιοχή. Πάντως, στη διάσκεψη δεν έχουν προσκληθεί αυτή τη φορά ούτε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ούτε στελέχη της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αντιδρά έντονα στην πραγματοποίησή της.

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που ισχυρίζεται ότι έχει το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημειώνεται ότι η «διεθνής κοινότητα» δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του Ισραήλ που είχε πριν από το 1967 δίχως τη σύμφωνη γνώμη και της παλαιστινιακής ηγεσίας. Γαλλικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο επισήμαναν πως σκόπιμα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στο Παρίσι πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με την προοπτική εξεύρεσης λύσης στη βάση της διαπραγμάτευσης δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών αλλά και να μην προχωρήσει στις απειλές, μεταξύ άλλων, για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, την Τετάρτη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στη Ραμάλα, Ράμι Χαμντάλα, συναντώντας τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Μποργκ Μπρέντε, ζήτησε να καταβάλει και αυτός προσπάθειες ώστε η «διεθνής κοινότητα να τηρήσει σταθερή στάση ενάντια στα αμερικανικά σχέδια για μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση "θα γίνει έκρηξη" και στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης». Ζήτησε επίσης από τον Νορβηγό υπουργό να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ κατά της συνέχισης των εποικισμών, με αφορμή την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.

Το ίδιο 24ωρο, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» σημείωνε ότι μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία Ντανιέλ Αρμπές, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, παίρνει πλέον πολύ σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, καθώς ο πρώτος φαίνεται να του γνωστοποίησε μέρος των σχεδίων που ετοιμάζει για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη ο γαμπρός του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που αναλαμβάνει ανώτερος σύμβουλος στο Λευκό Οίκο. Επίσης, η επιλογή του Τραμπ να διορίσει νέο πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ τον Αμερικανοεβραίο δικηγόρο Ντέιβιντ Φρίντμαν θεωρείται ενδεικτική των σχεδίων που αναμένεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση και η οποία αναμένεται (εκτός απροόπτου) να πάρει το πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται πάντως πως αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί σε δεκάδες μουσουλμανικές χώρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε τεμένη κατά των συνεχιζόμενων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης.

Ο Αμπάς βρίσκεται στο Βατικανό και σήμερα αναμένεται να παραστεί στα εγκαίνια της παλαιστινιακής πρεσβείας που ανοίγει για πρώτη φορά στο κρατίδιο της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο. Αύριο θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Ολάντ, αφού ολοκληρωθεί η διάσκεψη.

Διαδηλώσεις στη Γάζα για τις διακοπές ρεύματος

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας που δοκιμάζεται, μεσούσης της βαρυχειμωνιάς, από τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Το βράδυ της Πέμπτης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας από την παλαιστινιακή ηγεσία σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη να πάρει κάθε μέτρο για την επίλυση του προβλήματος, που οξύνουν σκοπίμως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ