Σάββατο 14 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συριακές καταγγελίες για ισραηλινή πυραυλική επίθεση

...ενώ στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ ο στρατός για πρώτη φορά μπήκε στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της πόλης, κλιμακώνοντας τις πιέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Με φόντο τις εντεινόμενες ζυμώσεις και προετοιμασίες για τις επικείμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί επέλεξαν χτες πριν τα χαράματα να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει λιγότερο από οκτώ χλμ. από την πρωτεύουσα, Δαμασκό. Παράλληλα,η ρωσο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» στη Συρία, φαίνεται να εντείνεται μετά από την προχτεσινοβραδινή υπογραφή ρωσο-τουρκικού μνημονίου για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων αμφοτέρων χωρών στη Συρία.

Οσον αφορά την εξαπόλυση ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, αλ Μετζέχ (al-Mezzeh), χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες η συριακή κυβέρνηση την καταδίκασε έντονα, προειδοποιώντας με αντίποινα τις ισραηλινές αρχές, που απέφυγαν να παραδεχθούν ή να διαψεύσουν την επίθεση.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε, μάλιστα, χτες επιστολές διαμαρτυρίας στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η επίθεση είναι «μέρος μίας μακράς σειράς ισραηλινών επιθετικών ενεργειών από την αρχή του τρομοκρατικού πολέμου σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας που σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες Ισραήλ, Γαλλίας και Βρετανίας και των πρακτόρων τους σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία και άλλες χώρες που θέλουν να επιβάλουν έλεγχο και την ηγεμονία τους στη συριακή επικράτεια και την ευρύτερη περιοχή».

Η πυραυλική επίθεση των Ισραηλινών φαίνεται πως έγινε από κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κοντά στο βόρειο Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα εκρήξεις, πυρκαγιά και υλικές ζημιές αλλά όχι θύματα.

Ρωσο-τουρκικό μνημόνιο συνεργασίας στη Συρία

Ωρες νωρίτερα (αργά το βράδυ της Πέμπτης), εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τον συντονισμό των στρατιωτικών αεροπορικών επιθέσεων «σε θέσεις τρομοκρατών» και την ασφάλεια των πτήσεων επανδρωμένων και μη στρατιωτικών αεροσκαφών αμφοτέρων χωρών που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στο μνημόνιο στρατιωτικής αεροπορικής συνεργασίας των δύο χωρών στη Συρία περιγράφονται μηχανισμοί συνεργασίας αλλά και οι ενέργειες «για την αποτροπή συμβάντων σε σχέση με τις πτήσεις ρωσικών και τουρκικών αεροσκαφών που πετούν στο συριακό εναέριο χώρο».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία πως δόθηκε πρόσκληση σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις επικείμενες ενδοσυριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ θα έπρεπε σίγουρα να είναι προσκεκλημένες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τη Ρωσία». Αναφερόμενος στην εύθραυστη γενική εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία από τις 30 Δεκέμβρη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως θα πρέπει να διατηρηθεί γιατί είναι «ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», προσθέτοντας πως ο στόχος εκεί θα είναι «να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, που είναι η καλύτερη».

Στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης μπήκε ο ιρακινός στρατός

Το ίδιο διάστημα, ο ιρακινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλη, μπαίνοντας χτες για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου της πόλης, που είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Ο Ιρακινός ταξίαρχος Χάιντερ Φάντχιλι επιβεβαίωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με αμείωτη σφοδρότητα με ομάδες τζιχαντιστών εντός του κτιρίου του πανεπιστημίου της πόλης, που βρίσκεται σε ανατολική συνοικία. Επιβεβαίωσε, ακόμη, πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν τα χημικά εργαστήρια του πανεπιστημίου για να εξαπολύσουν επιθέσεις με χημικά όπλα.

Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τις σημαντικές περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούν τις τελευταίες βδομάδες τζιχαντιστές που πυρπολούν πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις γεωτρήσεων πετρελαίου, σημειώνοντας πως τουλάχιστον έως τις αρχές της βδομάδας είχαν σβήσει 11 μεγάλες πυρκαγιές, αλλά εξακολουθούσαν να καίνε άλλες 29.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ