Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο φωτογράφος Τσε

Ο Τσε με τον Φιντέλ
Ο Τσε με τον Φιντέλ
Το φωτογράφο Τσε ανακαλύπτει το κουβανικό κοινό που συρρέει κατά χιλιάδες στις δώδεκα από τις αίθουσες του κάστρου San Carlos de la Cabana, στον κόλπο της Αβάνας, όπου εκτίθενται εκατοντάδες ασπρόμαυρα καρέ του θρυλικού επαναστάτη.

Η έκθεση ήταν ιδέα της Αλέιντα Μαρτς, χήρας του Τσε, η οποία βοήθησε στην επιλογή, ετοιμασία και έκθεση του φωτογραφικού αρχείου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμιότυπα από την εποχή του αντάρτικου στο πλάι του Φιντέλ Κάστρο ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα, αλλά και από τις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν ταξίδεψε στην Αφρική και την Ασία.

«Ημουν φωτογράφος πολύ προτού γίνω κομαντάντε» δήλωνε στα τέλη της δεκαετίας του '50 ο Τσε Γκεβάρα, σε μία από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους. Οντως, το πάθος του Τσε για τη φωτογραφία ήταν ήδη δυνατό από την εποχή των φοιτητικών του ταξιδιών σε όλη τη Λατινική Αμερική και παρέμεινε αμείωτο ακόμη και όταν ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν, μέχρι στιγμής, θαυμάσει τα ντοκουμέντα που αιχμαλώτισε ο φακός του Αργεντινού επαναστάτη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ