Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά και ... μεγάλους

Ενας πολύχρωμος Αϊ Βασίλης ήταν ένα από τα αποτελέσματα των δημιουργικών εργαστηρίων
Ενας πολύχρωμος Αϊ Βασίλης ήταν ένα από τα αποτελέσματα των δημιουργικών εργαστηρίων
Με χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Δεκέμβρη η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε και φέτος η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η επιτυχία της γιορτής αναδείχθηκε από τα ίδια τα παιδιά, που αν και κατάκοπα από το σχεδόν τετράωρο πλούσιο πρόγραμμα, έφυγαν χαμογελαστά και με τα προσωπάκια τους γεμάτα ικανοποίηση, κρατώντας σφιχτά το δώρο που τους έδωσαν «αυτοπροσώπως» ο Αϊ Βασίλης και οι πολύτιμοι βοηθοί του, τα ξωτικά.

Τα δεκάδες παιδιά, ανάμεσά τους και προσφυγόπουλα που έχουν εγκατασταθεί με τους γονείς τους σε σπίτια στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, έπαιξαν, δημιούργησαν, χόρεψαν, γνώρισαν νέους φίλους, γεύτηκαν τα εδέσματα που τους προσφέρθηκαν. Τα περισσότερα επισκέφθηκαν και τη γωνιά face painting, για να βάλουν μια διαφορετική χαρούμενη ή ζαβολιάρικη πινελιά στα προσωπάκια τους.

Στο χώρο λειτούργησαν εργαστήρια με εορταστικές κατασκευές. Τα παιδιά, με τη βοήθεια της εικαστικού Κωνσταντίας Αμπατζόγλου, κατασκεύασαν το δικό τους Αϊ Βασίλη, με φθηνά πολύχρωμα υλικά (χαρτόνι, χαρτί κουζίνας και γκοφρέ).

Στο εργαστήρι τρισδιάστατων κατασκευών και μοντελισμού, τα παιδιά, με τη βοήθεια μεγαλύτερων, κινητοποίησαν την οξυδέρκειά τους και δημιούργησαν ένα πλανητικό σύστημα, μια αράχνη και ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή

Τα μεγαλύτερα παιδιά εξασκήθηκαν στο μοντελισμό

MotionTeam

Τα μεγαλύτερα παιδιά εξασκήθηκαν στο μοντελισμό
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η παράσταση κουκλοθέατρου, με διασκευή του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Αϊ Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους» που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Κόκκινα Αλεξίπτωτα». Μετά τις επιτυχίες που προηγήθηκαν με το «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» και το «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ καταπιάστηκε με ένα διαφορετικό είδος τέχνης, αυτό του κουκλοθέατρου, όπου κούκλες είναι οι ίδιοι οι «ηθοποιοί». Και παρουσίασε μια αστεία ιστορία με πολλά μηνύματα, εμπλουτισμένη και με «πειραγμένα» κάλαντα.

Ενώ ο Αϊ Βασίλης πλησιάζει με το έλκηθρό του τη χιονισμένη πολιτεία, ούτε που φαντάζεται τι αναπάντεχες περιπέτειες τον περιμένουν, ούτε που περνάει από το μυαλό του ότι θα καταλήξει αλυσοδεμένος σε μια σκοτεινή φυλακή με 83 περίεργους αρουραίους!

Συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται να κατηγορείται για παραβίαση εναέριου χώρου, για παράνομη στάθμευση ελκήθρου, για απόπειρα δωροδοκίας αστυνομικού οργάνου επειδή πρότεινε στον αστυνομικό να του προσφέρει ένα γλειφιτζούρι, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας επειδή προσπάθησε να μπει σε ένα σπίτι για να παραδώσει το δώρο στο παιδί της οικογένειας, για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά παράβασιν της εμπορικής νομοθεσίας περί ενιαίας τιμής δώρων επειδή μοίραζε δωρεάν τα δώρα.


MotionTeam

Καταδικάζεται σε 183 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή.

Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα μοιράσει στα παιδιά τα δώρα;

Τη λύση θα δώσουν τα ίδια τα παιδιά, που παίρνουν μαχητικά την κατάσταση στα χέρια τους:

«Ο Αϊ Βασίλης είναι μες στη φυλακή

και τα παιδιά απ' έξω μαζεύτηκαν

πανό σηκώσαν και υψώσανε φωνή

σε δρόμους και πλατείες ξεχύθηκαν»

Τα παιδιά διαμαρτύρονται και φωνάζουν:

«Ελευθερώστε τώρα τον Αϊ Βασίλη

για να μας φέρει δώρα

αγάπη να μας στείλει

(...) Μην τον ποτίζετε φαρμάκι!

Χαρίστε του ένα παγωτό χωνάκι!

(...) Δεν είναι ένοχος - δε φταίει!

Μας αρέσει! Μας εμπνέει!».

Τελικά καταφέρνουν να απελευθερώσουν τον Αϊ Βασίλη, που ελεύθερος πλέον και γεμάτος δύναμη από την αγάπη των λιλιπούτειων υπερασπιστών του, μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Ομαδικά παιχνίδια

Τα παιδιά διασκέδασαν επίσης με ομαδικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια που συντόνιζαν τα ξωτικά, η «Ζίλντα» και ο «Ιγκλου». Τα παιδιά μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, τους Κόκκινους Καλικάντζαρους και τους Τρομερούς Χιονάνθρωπους, και έπαιξαν τρία παιχνίδια: «Φέρε μου το», «πιάσε τον Καλικάντζαρο» και «στόλισε το δέντρο». Στο τελευταίο παιχνίδι, το ρόλο των δέντρων ανέλαβαν δύο γονείς, που φορτώθηκαν πάνω τους όσα στολίδια μπόρεσαν να κρεμάσουν τα παιδιά.


MotionTeam

Με τη βοήθεια της Ζίλντα και του Ιγκλου, τα παιδιά ανακάλυψαν και το περιεχόμενο μιας μεγάλης πινιάτα - καραμέλας (μια χειροποίητη κατασκευή φτιαγμένη από χαρτόνι) που ήταν βαμμένη με έντονα χρώματα και γεμάτη με καραμέλες και σοκοφρέτες. Η πινιάτα ήταν κρεμασμένη σε μια ξυλοκατασκευή και τα παιδιά με τα μάτια τους δεμένα, κρατώντας ένα μπαστούνι, κατάφεραν να την σπάσουν χτυπώντας την για να ανοίξει τελικά και να μοιραστούν τα καλούδια που έκρυβε.

Κάποια στιγμή, μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με Ζούμπα, ένα πρόγραμμα χορού - γυμναστικής που συνδυάζει λάτιν μοτίβα από τη σάμπα, τη σάλσα, το μάμπο κ.ά., με δυναμικές κινήσεις από το σύγχρονο χιπ - χοπ κ.ά.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η ώρα που ο Αϊ Βασίλης ήρθε στη γιορτή και μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Γωνιά αλληλεγγύης

Στη γωνιά αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τετράδια και μολύβια, που τις επόμενες μέρες θα διατεθούν στα προσφυγόπουλα που ζουν στους καταυλισμούς και σε δομές που λειτουργούν στην περιοχή.

Στο ταμπλό που πρόβαλε το περιεχόμενο της δράσης, φιλοξενούταν ένα συριακό τραγούδι που έφτιαξαν προσφυγόπουλα σε κάποιον καταυλισμό και μιλούσε για τον πόλεμο. Κάποιοι στίχοι του λένε: «Γιατί μας σκοτώνετε, γιατί μας παίρνετε τις ζωές μας, γιατί μας γκρεμίζετε τα όνειρά μας; Θέλουμε πίσω τα σπίτια μας, την πατρίδα μας, τους δικούς μας».

Τα παιδιά παρακολουθούν τον Αϊ Βασίλη αντιμέτωπο με... τις δυνάμεις καταστολής

MotionTeam

Τα παιδιά παρακολουθούν τον Αϊ Βασίλη αντιμέτωπο με... τις δυνάμεις καταστολής
Μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία, αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη για τα θύματα του ιμπεριαλισμού και ο αγώνας για την ειρήνη, για το δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση.

Στο χώρο, επίσης, λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στόχος να πληθύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για τη γιορτινή εκδήλωση, το στήσιμο και το περιεχόμενό της, για τις προσδοκίες των δημιουργών της, η Κατερίνα Νοτάκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, είπε: «Ο σκοπός μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε μια γιορτή σε χριστουγεννιάτικο κλίμα, μια ανάσα ξεγνοιασιάς από τις καθημερινές υποχρεώσεις και τα άγχη των λαϊκών οικογενειών σήμερα. Οι σκέψεις πολλές, το μεράκι ακόμη περισσότερο. Και τελικά τα καταφέραμε με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!

Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε λαϊκό σπίτι είναι μεγάλες. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν και από τη συμμετοχή του κόσμου η ανάγκη που υπάρχει για πολιτιστική παρέμβαση σε αυτές τις ηλικίες, η δίψα για παιχνίδι, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Τα θετικά σχόλια μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε, αλλά και μας βάζουν μπροστά στις ευθύνες μας ώστε να πληθύνουν αυτές οι πρωτοβουλίες, να ανέβει ακόμη περισσότερο το επίπεδο σε αυτή μας την παρέμβαση».


Τα παιδιά... αντιμέτωπα με την πινιάτα - καραμέλα

MotionTeam

Τα παιδιά... αντιμέτωπα με την πινιάτα - καραμέλα

Ο χορός απαραίτητος για μικρούς και μεγάλους στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή

MotionTeam

Ο χορός απαραίτητος για μικρούς και μεγάλους στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ