Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ...

...ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται για «άνοιγμα» σε αγορές του εξωτερικού και παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η τελική μορφή του διαγωνισμού αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων και με τους «θεσμούς». Ο υπουργός είπε ότι ο νέος διαγωνισμός θα έχει αλλαγές τέτοιες, ώστε να «τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου», εννοώντας την ανάπτυξη μεγεθών που καταγράφει η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές κερδοφορίας της επιχείρησης. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική «Socar» κατέρρευσε μετά από σχεδόν τριετή αναμονή και διαπραγματεύσεις κι αφού αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου έχουν εκφράσει επίσημα και ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας.

Επέκταση στο εξωτερικό μελετά η ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης απέκλεισε τον κίνδυνο «κατάρρευσης» της Επιχείρησης παρά τις αυξημένες οφειλές και το νέο καθεστώς «απελευθέρωσης» της αγοράς. Αντίθετα, επισήμανε πως εάν η επιχείρηση λειτουργήσει «πραγματικά ως εταιρεία», ακόμη και με μικρότερο μερίδιο στην εσωτερική αγορά, «μπορεί να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη από τη σημερινή, καθώς θα αναπτύσσει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό και θα έχει ισχυρή παρουσία στις ξένες αγορές». Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου στη γειτονική Αλβανία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια για επέκτασή της στις αγορές των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις εισπράξεις της ΔΕΗ από τους τρέχοντες λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έχει ήδη σχέδιο «βελτίωσης της εισπραξιμότητας» μέσω συνεργασίας με «εξειδικευμένους οίκους». Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτό, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της Επιχείρησης έχει καταφύγει σε εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη... τεχνογνωσία είσπραξης οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των οφειλών, ο Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι στα προγράμματα ρύθμισης οφειλών έχουν ενταχθεί 600.000 πελάτες και έχουν διακανονίσει οφειλές της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από αυτές, υπάρχουν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ πελατών που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ είτε γιατί έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους, στις οποίες περιλαμβάνονται 360 εκατ. μεγάλων βιομηχανικών πελατών και 320 εκατ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ