Τρίτη 3 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αντιλαϊκός ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα

Αντιλαϊκό χαρακτήρισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου, τον οποίο έφερε άρον - άρον προς έγκριση η περιφερειακή αρχή. Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε τη βασική επιδίωξη του ΠΕΣΔΑ που είναι η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη και τοπικούς φόρους.

Χαρακτηριστικά, στην τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρ. Κόρακας, ανέφερε για τον νέο ΠΕΣΔΑ: «Βασική επιδίωξη παραμένει, στις συνθήκες του καπιταλισμού, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου: Ετσι, για παράδειγμα, ξεκαθαρίζεται ότι μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης περιλαμβάνεται και η "μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων", διατύπωση που παραπέμπει ευθέως σε ΣΔΙΤ, σε συμβάσεις παραχώρησης, καθώς και σε "Ιδιωτικές Επενδύσεις". Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές για την "οικονομική αποδοτικότητα της επιλεγμένης μεθόδου διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων" και για τη "συμμετοχή του ιδιωτικού φορέα στους τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον"».

Ακολούθως, ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε τον κίνδυνο παραπέρα ιδιωτικοποίησης των αποβλήτων, αύξησης του κόστους των υποδομών και των δαπανών λειτουργίας τους, σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Συμπλήρωσε δε ότι «σημαντικό μέρος του κόστους επένδυσης, μαζί και το σύνολο του αυξημένου λειτουργικού κόστους, φορτώνονται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσω αυξημένων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και επιβολής τοπικών φόρων».

Αναφορικά με τους εν δυνάμει πόρους χρηματοδότησης έργων και δικτύων, ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι παραμένει άγνωστη, σημειώνοντας τον κίνδυνο «πολλαπλάσια ποσά αυτών που διατίθενται από κεντρικούς δημόσιους πόρους μαζί με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, θα αφαιρεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ("μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων" με ΣΔΙΤ ή Συμβάσεις Παραχώρησης, νέοι φόροι και χαράτσια) από το λεηλατημένο ήδη εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, κύρια μέσω των ανταποδοτικών τελών με τη "βοήθεια" και των άλλων "οικονομικών εργαλείων"».

Τέλος, ο Στ. Κόρακας κατέθεσε τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση - τόνισε - παλεύουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας και διεκδικώντας, σ' ό,τι αφορά στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών διαχείρισης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι «τέλος ταφής» και το «πληρώνω όσο πετάω».

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων και σ' αυτόν τον τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Σε κάθε, όμως, περίπτωση, για μας είναι ξεκάθαρο: Με ΣΔΙΤ ή χωρίς αυτές, με κεντρική ή με αποκεντρωμένη διαχείριση, με τοπικά σχέδια ή με Περιφερειακό Σχεδιασμό, με τη μια ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης, κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του το λαϊκό κίνημα με ξεκάθαρους στόχους, στο πλαίσιο της συνολικότερης ταξικής πάλης του, για να γίνουν οι εργαζόμενοι αφέντες του πλούτου που παράγουν», κατέληξε ο Στρ. Κόρακας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ