Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΛΕΜΟΝΙΑΣ)
Ενας αγωνιστής, σπάνιας παλικαριάς και θάρρους

Συναγωνιστής του Νίκου Παπαδάκη(Λεμονιά) καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του
Συναγωνιστής του Νίκου Παπαδάκη(Λεμονιά) καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του
Με καθολική λαϊκή συμμετοχή, τιμήθηκε στις 6 Αυγούστου στο χωριό Καρηνιές νομού Ρεθύμνου Κρήτης- όπου είναι ενταφιασμένος- ο πρωτοκαπετάνιος του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ρεθύμνου, καπετάν Λεμονιάς (Νίκος Παπαδάκης).

Την πρωτοβουλία και την ευθύνη όλης της εκδήλωσης είχε ο Δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Λάμπης, Μιχάλης Ανανωμεριτάκης, ο οποίος στο μεστό από αντιστασιακό πνεύμα χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους και τους συγγενείς του θρυλικού καπετάν Λεμονιά και των λοιπών πεσόντων Καρηνιωτών τόνισε μεταξύ των άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να συντελέσει στην παρουσίαση των μορφών εκείνων του τόπου, που αφήνουν τη σφραγίδα τους ανεξίτηλη στο πέρασμά τους. Των μεγάλων αυτών μορφών που όταν δεν καταγράφονται ή δε μνημονεύονται, χάνονται. Ευτυχής συγκυρία υπήρξε το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Αντίστασης στο Νομό Ρεθύμνης, πρωτοκαπετάνιος των δυνάμεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν ο Καρηνιώτης Νίκος Παπαδάκης και ότι στο εδώ Δημοτικό Σχολείο έγιναν οι δυο Παγκρήτιες Γενικές Συνελεύσεις της Ε. Αντίστασης, που καθόρισαν τη στρατηγική πορεία του αγώνα κατά του κατακτητή.

Ο καπετάν Λεμονιάς προσέφερε πολλά, έδωσε αρκετές μάχες κατά των Γερμανών, με κορυφαία τη Μάχη των Ποταμών. Ομως έφυγε άδοξα, δολοφονημένος, μετά την αποχώρηση του κατακτητή από χέρι «ελληνικό». Δεσμεύομαι απέναντί σας -είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος - ο Δήμος μας να κάνει ό,τι μπορεί για να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση σε ετήσια βάση».

Συμπληρώνοντας τον δήμαρχο ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Μανώλης Δουλγεράκης, μίλησε για την ανάπτυξη του αντιστασιακού αγώνα στο κεφαλοχώρι αυτό και το βαρύ φόρο αίματος που έρευσε στο εθνικό ρυάκι, ώστε να μπορέσει να γυρίσει ο μύλος της Λευτεριάς. Αναφέρθηκε επίσης στη δράση των 5 παλικαριών του χωριού, Εμμ. Νικολουδάκη, Ευάγγ. Τζουρμάκη, Ευάγγ. Βασ. Τζουρμάκη, Ιωσήφ Τραϊτοράκη και Μάρκο Φραγκιαδάκη, που έπεσαν για τη λευτεριά και τιμώνται σήμερα μαζί με τον καπετάν Λεμονιά. Για τον πρωτοκαπετάνιο Νίκο Παπαδάκη(Λεμονιά), είπε ότι «ήταν άνθρωπος σπάνιας παλικαριάς και θάρρους, υπευθυνότητας, σεμνότητας, ευγένειας και ότι ήταν αγαπητός σε όλους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης. Το Γενάρη του 1945, όταν οι Γερμανοί βρίσκονταν συρματοπλεγμένοι στην περιοχή των Χανίων, ο Λεμονιάς επέστρεψε στο χωριό του, παρά τις συστάσεις που του είχαν γίνει για τον κίνδυνο που διέτρεχε από τους τραμπούκους της Δεξιάς. "Εγώ, δήλωνε, σε κανένα δεν έκανα κακό, γιατί να με σκοτώσουν Ελληνες;" Ομως, δε σκέφτηκε ότι για άλλους(αντικομμουνιστές) είχε κάμει ένα "αμάρτημα", είχε διαφορετική ιδεολογία από αυτούς»!!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ, ο Νομάρχης Ρεθύμνης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Διοικητής του 44ου Συντάγματος Ρεθύμνου, ο Διοικητής της Αστυνομίας, ο Λιμενάρχης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, το «παρών» τους έδωσαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, καθώς επίσης και των γύρω περιοχών. Καταθέτοντας στεφάνι, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, ο Σπύρος Διλιντάς, συγχάρηκε τον δήμαρχο και τα μέλη του ΔΣ, για την πρωτοβουλία που είχαν να τιμήσουν όπως άξιζε τον καπετάν Λεμονιά, 56 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του. Η ΠΕΑΕΑ -τόνισε- επιδιώκει και χειροκροτεί τέτοιες πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης, αρκεί να μην παραποιείται η αλήθεια για την Ε. Αντίσταση.

Και η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, το Πένθιμο Εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο, που ακούστηκε από τη στρατιωτική μπάντα της 7ης Μεραρχίας Κρήτης, ενώ απέδιδε τιμές τιμητικό στρατιωτικό άγημα.

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ