Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τηλεσκουπίδι πολλαπλών στόχων

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε. Από τις 10 Σεπτέμβρη στις τηλεοπτικές οθόνες μέσω «Αντέννα» θα εισβάλει ο «Μεγάλος αδελφός», αμερικανιστί «big brother», αυτό το τηλεσκουπίδι που βγάζει σε δημόσια θέα την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Η λογική του προγράμματος είναι πολύ απλή και εύπεπτη. Οι δώδεκα παίχτες που οικειοθελώς μπαίνουν στην τηλε-αρένα, δηλαδή το σπίτι που βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι του «αδελφού», δηλαδή τις κάμερες, θα κρίνονται από τους τηλεθεατές - μπανιστιρτζήδες, που θα δεχτούν να γίνουν συνένοχοι σε αυτό το τηλεσκουπίδι. Μάλιστα, όποιο από τα 12 πειραματόζωα βγει τελευταίο, δηλαδή έχει κερδίσει τη συμπάθεια των τηλεμπανιστιρτζήδων, θα παίρνει και έπαθλο 50 εκατομμύρια δραχμές.

Αυτό το απλό σενάριο, είναι μια καλά επεξεργασμένη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για το ξεχείλωμα των ορίων ανεκτικότητάς της. Ο στόχος πολλαπλός. Από τη μία εξασφαλισμένη αποχαύνωση, άρα και απενεργοποίηση, μαζί με τσίγκλισμα των πιο ποταπών αισθημάτων, αλλά κυρίως εξοικείωση με τη λογική ότι όλα είναι δυνατόν να συμβούν και άρα ο «μεγάλος αδελφός» έχει θέση στη ζωή μας. Το έδαφος για τη διεύρυνση της ανοχής έχει «οργωθεί» κατάλληλα και με μεγάλη μαεστρία όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τηλεσαβούρες, ριάλιτι σόου και δήθεν ψυχαγωγικά προγράμματα που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανοησία και άγνοια, αλλά και κάποια κίνητρα που έχουν διαμορφωθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμετοχή σε τέτοια «προγράμματα» συνδέεται με κλισέ «γίνεσαι γνωστός στο πανελλήνιο», «ανοίγεται προοπτική για καριέρα», «βρίσκεις δουλιά» και άλλα τέτοια, που «πατάνε» στην έτσι και αλλιώς άσχημη κατάσταση που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους. Η ανάγκη για δουλιά και κοινωνική καταξίωση μέσα από αυτή, κάτι που είναι φυσιολογικό, μπαίνει στη διαδικασία της «εύκολης προβολής» και του κυνηγιού της δημοσιότητας.

Πέρα, όμως, από την πλευρά της πλήρους χειραγώγησης της προσωπικότητας των παικτών και των τηλεθεατών επιδιώκεται και άλλος ένας πιο ουσιαστικός στόχος. Η προετοιμασία με τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης, που δε θα αντιδρά στην παραπέρα αστυνόμευση της ζωής των πολιτών και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής των «πειραματόζωων» θα γίνεται μέσα από το μάτι του «μεγάλου αδελφού», ενώ το ΕΣΕΛΟΝ, η Σένγκεν ή η ελληνική «Σειρήνα», θα αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των πολιτών, την κοινωνικοπολιτική δράση τους και πρώτα και κύρια όσων αντιστέκονται στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και το καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμα το μπανιστήρι στην οθόνη της τηλεόρασης, αλλά και η συμμετοχή των τηλεθεατών που θα γίνονται κριτές, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν πρόσωπα, είναι μια εκλεπτυσμένη μορφή για το πέρασμα της ιδέας που λανσάρεται από τον γνωστό τρομονόμο για τους λεγόμενους «ανώνυμους μάρτυρες», από τους οποίους οι αρχές θα παίρνουν πληροφορίες.

Το πρόγραμμα αυτό που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και σε άλλες χώρες και έρχεται και στην πατρίδα μας δεν είναι μια αθώα υπόθεση. Εκτός από την παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος, σχετικά με την προστασία της προσωπικότητας, που προβλέπει παραβίαση ακόμα και όταν το άτομο συναινεί στο διασυρμό, χτυπάει πιο βαθιά, με στόχο τη χειραγώγηση των ανθρώπων. Γι' αυτό πρέπει να απαντηθεί από τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που έχουν αξιοπρέπεια και γεμίζουν τη ζωή τους με τον αγώνα τους, για να την αλλάξουν και να την απαλλάξουν από τη σαπίλα του καπιταλισμού.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Εγκληματικά στοιχεία»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα Χανιά τούς σακάτεψαν κι αν δεν έβγαιναν κάποιοι γιατροί να καταγγείλουν την κτηνωδία δε θα είχε πάρει κανείς χαμπάρι. Στα άλλα λιμάνια τους στοιβάζουν σε κάτι μπουντρούμια και τους «επαναπροωθούν», δηλαδή τους στέλνουν πίσω εκεί απ' όπου έφυγαν, για να γλιτώσουν. Για τους μετανάστες ο λόγος, αυτούς, που μόλις είναι λίγο μπουνάτσα ο καιρός, προσπαθούν με μια βάρκα να πλησιάσουν κάποιο απ' τα τουριστικά θέρετρα της χώρας μπας κι ανακατεμένοι στο πλήθος χαθούν απ' το άγρυπνο μάτι του ευρω-μπάτσου. Που έχει σαφή εντολή από τους σύμφωνους με τη Σένγκεν μεταναστευτικούς νόμους: Θα περνάνε μόνο τόσοι και όσοι εγγυημένα έρχονται, για να πουλήσουν φτηνά την εργατική τους δύναμη. Οι άλλοι βαπτίζονται «εγκληματικά στοιχεία». Παραδίδονται ως τέτοια στην κοινή γνώμη, για να βγουν στη συνέχεια διάφοροι ευρω-επιδοτούμενοι να παραδώσουν μαθήματα επιλεκτικού αντιρατσισμού. Στα πλαίσια τέτοιων μοιρασμένων ρόλων στην Κω, σχεδόν κάθε βράδυ και υπό κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα «φιλοξενίας». Στο μπουντρούμι του Λιμεναρχείου...

Κόλπα κερδοφορίας

Αλλα... κόλπα προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τους ΙΧήδες επεξεργάζονται τώρα τα επιτελεία των μεγάλων κυρίως ασφαλιστικών εταιριών, που φαίνεται ότι τώρα έβαλαν πλώρη για την αλλαγή του συστήματος bonus - malus. Τα σχέδιά τους αυτά ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε επίσημη εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, το ξήλωμα του συστήματος «επιβράβευσης» των οδηγών που δεν προκαλούν ατυχήματα έχει ξεκινήσει εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια, αλλά τώρα βλέπουν ότι κάτι δεν τους... βγαίνει με το σύστημα επιβάρυνσης των «κακών» οδηγών. Ετσι, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, στελέχη των εταιριών εξετάζονται διάφορα σενάρια τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο. Πάντως, όπου και να καταλήξουν οι εγκέφαλοι της ασφαλιστικής αγοράς, μόνο ένα πράγμα μπορούν να περιμένουν με «ασφάλεια» οι πελάτες τους: ότι δε θα είναι για το καλό της τσέπης τους.

Τερτίπια αποπροσανατολισμού

Τα «επιτεύγματά» τους στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος αποφάσισαν, αίφνης, να δημοσιοποιήσουν τα σαΐνια του ΠΑΣΟΚ. Εδωσαν στη δημοσιότητα ένα χαρτί, σύμφωνα με το οποίο οι δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα φτάνουν σε 3,2 εκατ. από 1,7 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για το γεγονός, αλλά το σίγουρο είναι πως πέρσι η ολιγωρία των αρμοδίων ήταν κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Ετσι δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο πράγμα επαίρονται οι αρμόδιοι και τι ακριβώς προσπαθούν να προβάλουν.

Το ζήτημα βέβαια δε βρίσκεται στην ικανότητα του μηχανισμού να συγκεντρώνει το φόρο και η όποια συζήτηση γύρω από αυτό μόνο αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους. Τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον και τα οποία κρατούνται σαν «εφτασφράγιστο μυστικό» είναι τα ποσά του φόρου που πληρώνουν οι διάφορες κοινωνικές τάξεις και αποδεικνύουν την ουσία της φορολογικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών και μικρομεσαίων νοικοκυριών. Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πλήρως εξοπλισμένη και είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει με τον πιο αναλυτικό τρόπο τέτοιου είδους στοιχεία. Για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Και είναι κρίμα, ακόμη και για τους ίδιους, γιατί προκειμένου να αποδείξουν τις «ικανότητές» τους, αναγκάζονται να δημοσιοποιούν ορισμένα ...«στοιχειάκια» σαν αυτό που αναφέραμε...

Εκ του πονηρού

Νέα... βόμβα από ΕΤΑ εξερράγη χτες το απόγευμα στην Αθήνα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τη δραστηριότητα των διοικούντων. Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση στην εταιρία... Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που έχει αναλάβει την υπόθεση της εκποίησης της περιουσίας του ΕΟΤ, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την παραχώρηση των πλαζ του ΕΟΤ σε ιδιώτες, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων που θα βάλουν πόδι στις πλαζ και παράλληλα προβάλλει και την εξής καταπληκτική άποψη, για να δικαιολογήσει ότι στα σχήματα αυτά συμμετέχουν και οι ντόπιοι βαρόνοι των ΜΜΕ. Με δεδομένο, λέει, ότι οι πλαζ είναι χώροι ψυχαγωγίας, στα επιχειρηματικά σχήματα συμμετέχουν και εταιρίες ΜΜΕ που παράγουν εκδόσεις, εκπομπές κλπ. «Θα ήταν οξύμωρο -σημειώνεται στην ανακοίνωση- να αποκλειστούν από την ψυχαγωγία οι εταιρίες που την παράγουν, εκτός εάν χαρακτηριστεί διαπλοκή η παραγωγή ταινιών και εκπομπών στις πλαζ τη θερινή περίοδο, οπότε πρέπει να διερευνηθεί και η σχέση της Φίνος Φιλμ και του Καραγιάννη, της Βλαχοπούλου, του Βουτσά και του Κωνσταντάρα με τον ΕΟΤ της εποχής».

Από το γεγονός και μόνο ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης βάζουν σ' ένα τσουβάλι τις κινηματογραφικές εταιρίες και τους ηθοποιούς, καταλαβαίνει κανείς τη συσκότιση που γενικά επιδιώκουν. Ας αφήσουν τη «λούφα και παραλλαγή», όλοι πια έχουμε καταλάβει πως μοναδικός σκοπός τους είναι η εκποίηση και το ξεπούλημα. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Θα κοψομεσιαστούνε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ, ας μη δηλώνουν άπαντες «εντυπωσιασμένοι» με τις «πολιτικές» δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, λες και η εκκλησία δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός. Πάντοτε πολιτικό ρόλο έπαιζε κι αυτό είναι γνωστό. Τα υπόλοιπα «πνευματικά» έτσι για ...«σάλτσα» αναφέρονται.

Τι άλλο εκτός από πολιτικός, βρε παιδιά, θα μπορούσε να είναι ένας οργανισμός όπως η εκκλησία, αφού λίγοι είναι οι κρατικοί τομείς στους οποίους δεν εμπλέκεται; Το θέμα είναι να μας πούνε ποιος πραγματικά είναι ο πολιτικός της ρόλος.

Πάντως, όταν ο Αρχιεπίσκοπος στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έλεγε με σαφήνεια ότι είναι υπέρ της ΟΝΕ και των ιδιωτικοποιήσεων, δε θυμόμαστε ούτε τον Δημήτρη Ρέππα ούτε κανέναν άλλο από αυτούς που τώρα λένε πολλά να διαμαρτύρεται. Αυτό φαίνεται δεν τους πείραξε...

ΚΕΣΑΤΙΑ για μια ακόμα χρόνια για τα μικρά καταστήματα κι ας έχουμε ήδη μπει για τα καλά στο «χορό» των εκπτώσεων. Αυτά λένε τα στοιχεία των εμπόρων που διαπιστώνουν βέβαια ότι, παρά τα πάμπολλα δάνεια των τραπεζών, η αγορά δεν κινείται. Ενδεικτικό κι αυτό της ...οικονομικής μας ευτυχίας.

Οσο για τις μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ - μάρκετ η κερδοφορία τους πήγε μια χαρά. Και πιστέψτε μας αυτό δεν οφείλεται στο ότι έχουν ...πλούσιους πελάτες.

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ». Ε; Πρωτότυπο όνομα για ΝΑΤΟική αποστολή στα Σκόπια, αλλά ...σιγά μην κοψομεσιαστούνε κιόλας! Περίπου 3.500 άνδρες για να συλλέξουν 2.000 όπλα; Ούτε ένα τουφέκι ο καθένας δε φτάνουν να πάρει!!!

Φτάνουν όμως και παραφτάνουν για να δημιουργήσουν μια ακόμα ΝΑΤΟική βάση στη Βαλκανική. Αλλωστε ...εξαρχής εκεί το πηγαίνανε, ήταν φανερό. Οσο για τα 85.000 όπλα του «Ουτσεκά» κάποιο τρόπο θα βρουν να τα αξιοποιήσουν μην ανησυχείτε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές είναι δικαίωμα

Δεν είναι μόνο το ξεπούλημα στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση παραδίδει στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να τους αποφέρει κέρδος. Ακόμη και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές! Ηδη, ο ΕΟΤ, μέσω του εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», έχει βγάλει «στο σφυρί» - και μάλιστα με διαδικασίες που ελέγχονται και ως προς την τυπική τους νομιμότητα - ένα μεγάλο μέρος της ...περιουσίας του, όπως χαρακτηρίζει, τις οργανωμένες ακτές σε Αλιμο, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα. Και θα ακολουθήσουν και άλλες, έτσι ώστε να «καλυφθεί» ολόκληρη η παραλία του Σαρωνικού.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι τόσο η συγκέντρωση κάποιων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτού του κουμπαρά που συγκεντρώνει χρήματα από τον ελληνικό λαό και τα αναδιανέμει πάντα προς όφελος του κεφαλαίου. Σκοπός τους είναι η εμπορευματοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης στις ακτές. Η είσοδος στις πλαζ και η παραμονή στις ακτές μετατρέπονται σε αντικείμενα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, που θα επιβαρύνει τους χρήστες των «υπηρεσιών» που θα παρέχουν οι επιχειρηματίες στους λουόμενους, δηλαδή τους νέους, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους. Ομως, ίσως πιο σημαντική θα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των ακτών. Η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους από τους επιχειρηματίες θα οδηγήσει στη συσσώρευση δραστηριοτήτων και την υπερεντατική εμπορική εκμετάλλευση.

Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αιτία του ξεπουλήματος. Για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει δύο φορές στο παρελθόν να ξεπουλήσει την παραλία Β' Αλιπέδου της Βούλας, πολύ πριν αναλάβει η Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι απλά ένα πρόσχημα για την επιτάχυνση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Το ξεπούλημα των παραλιών εντάσσεται και στα σχέδια για μετατροπή της μερών του λεκανοπεδίου σε κοσμοπολίτικα κέντρα αναψυχής και παροχής υπηρεσιών. Κι επειδή η πόλη σχεδιάζεται για το μεγάλο κεφάλαιο από το μεγάλο κεφάλαιο, τα «φιλέτα» της Αττικής δε θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν άλλοι από τους μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην Αττική του 2004.

Ομως οι ακτές και το φυσικό περιβάλλον ανήκουν σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Και γι' αυτό, ούτε κοστολογούνται, ούτε πωλούνται, ούτε προσφέρονται για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές είναι δικαίωμα όλων και ζωτική ανάγκη, ιδιαίτερα για την Αθήνα, την πόλη όπου υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, για χάρη των κερδών της ολιγαρχίας. Αντίθετα, με κρατικές δαπάνες οι ακτές πρέπει να προστατεύονται και να αποδίδονται καθαρές και με ολοκληρωμένες υπηρεσίες, ελεύθερες στο λαό για αναψυχή. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας πρέπει να αγωνιστούν για το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των ακτών. Ηδη, έχουν αναπτυχθεί πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Που πρέπει, όμως, να ενταθούν και να μαζικοποιηθούν.

Συγκομιδή, ή αποκομιδή;

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανείς, τελικά, δε φαίνεται να πιστεύει (ούτε ακόμη και ο λόρδος Ρόμπερτσον) ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους για τον αφοπλισμό του «UCK» στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (αν βέβαια δεχτούμε ότι αυτή είναι η αποστολή τους). Αν κρίνουμε, πάντως, από την ανάλογη επιχείρηση αφοπλισμού του «UCK» στο Κοσσυφοπέδιο τότε η απαισιοδοξία μάλλον δικαιολογείται. Το χαρακτηριστικό εκείνης της «συγκομιδής» ήταν ότι ο «UCK» παρέδωσε μια μικρή ποσότητα όπλων, τα περισσότερα των οποίων ήταν άχρηστα. Τα υπόλοιπα τα κράτησαν, για να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Σέρβων και μάλιστα κάτω από τα μάτια της «KFOR»... Πάντως, αν το έργο επαναληφθεί (και όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί), τότε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ που ονομάστηκε «αναγκαία συγκομιδή» θα πρέπει να μετονομαστεί σε «αναγκαία αποκομιδή»...

Πού... πάμε;

«Πάμε κι εμείς Σκόπια» αναφέρει στο χτεσινό πρωτοσέλιδο η «Ελευθεροτυπία», λες και ανάγγελνε σχολική εκδρομή στο διπλανό αλσύλλιο και όχι ελληνική στρατιωτική αποστολή υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα. Αλλά έτσι είναι. Οταν θέλεις να περάσεις χωρίς σοβαρούς κραδασμούς σε «αριστερό» και γενικώς «προοδευτικό» ακροατήριο δύσκολα προπαγανδιστικά θέματα, όπως η τυχοδιωκτική και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα Βαλκάνια, τότε υποβιβάζεις την αποστολή των στρατευμάτων κατοχής, στο επίπεδο του σχολικού περιπάτου. Να δούμε αν αρχίσουν να γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα - χτύπα ξύλο - φέρετρα, τότε τι θα γράφει η εφημερίδα; Πάμε..;

Αλήθεια, πού πάμε;

Ετσι απλά... «αποφάσισαν να αλληλοσκοτώνονται»;

«Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, αποφασισμένοι να συνεχίσουν να σκοτώνονται». «Το αίμα ρέει ασταμάτητα». Από τον υπέρτιτλο και τίτλο των χτεσινών «Νέων» για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη.

Ωστε έτσι λοιπόν. Αυτό που συμβαίνει εκεί κάτω είναι άφρονες Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που έχουν αποφασίσει να σκοτώνονται. Το πρόβλημα δεν είναι η κατοχή και υποδούλωση μιας χώρας - της Παλαιστίνης - από το Ισραήλ, αυτόν τον κατασκευασμένο δολοφόνο-χωροφύλακα του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για την εθνική του απελευθέρωση. Το πρόβλημα - κατά τα «ΝΕΑ» - είναι ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν αποφασίσει να σκοτώνονται! Οι θύτες και τα θύματα στην ίδια μοίρα... Σα δε ντρέπονται λιγάκι, να δικαιολογούν με τον κατάπτυστο αυτόν τρόπο τους εγκληματίες ενός ολόκληρου λαού, που το μόνο που επιζητεί είναι η απαλλαγή του από τις δυνάμεις κατοχής.

Το πρόβλημα, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο συγκρότημα του Τύπου. Την ίδια τακτική ακολουθούν και άλλα μέσα στη χώρα μας, όπως και τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης των ιμπεριαλιστικών χωρών, οι οποίες έχουν ουσιαστικά δώσει το «πράσινο φως» στους Ισραηλινούς στρατοκράτες να δολοφονούν, αδιακρίτως, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά, βρέφη, κάθε ζωντανό οργανισμό. Αλλά είπαμε. Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Γι' αυτό χρειάζεται να ανατραπεί.

Το αίμα πάνω τους

Η δημόσια καταγγελία της ΠΕΜΕΝ ήταν πεντακάθαρη, το ίδιο και το αίτημα: Στο πλοίο ΘΗΣΕΥΣ («αδερφάκι» του ήδη βυθισμένου ΔΥΣΤΟΣ) που έχει δοθεί πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ» διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στα Νο 3 και Νο 4 αμπάρια φορτίου. Η ΠΕΜΕΝ ζήτησε να γίνει επειγόντως έλεγχος με συμμετοχή και εκπροσώπου της.

Τι απάντησε το υπουργείο Ναυτιλίας όταν πια δεν μπορούσε να θάψει την καταγγελία; «Οπως ενημέρωσε τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων η πλοιοκτήτρια εταιρία ήδη επί του πλοίου επιβαίνει επιθεωρητής του Ελληνικού Νηογνώμονα, ο οποίος επιθεωρεί το πλοίο».

Τόσο απλά. Το ΥΕΝ ομολογεί ότι έβαλε το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Οπως στο ΔΥΣΤΟΣ. Οπως στο «Αϊρον Αντώνης». Κι ύστερα θα βγει ο υπουργός ναυτιλίας να διαμαρτύρεται, όταν οι ναυτεργάτες θα διαδηλώνουν κάτω από το μπαλκόνι του, χαρακτηρίζοντας το υπουργείο του παραμάγαζο των εφοπλιστών. Πέρασαν χρόνια από τότε που οι ναυτεργάτες μετέφεραν το πτώμα του ναύτη Ζαρέντη στο γραφείο του Κατσιφάρα. Και νομίζει ίσως ο Παπουτσής πως ξεχνιέται το αίμα;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ