Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, χωρίς επί της ουσίας αλλαγές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο ευνοείται η... επιχειρηματική δραστηριότητα
Ενα νέο πλήγμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, στο όνομα της ενίσχυσής τους |
Το βασικό χαρακτηριστικό και αυτού του νομοσχεδίου είναι η εκχώρηση των προμηθειών και βασικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία οδηγούνται στον έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών τους αναγκών.
«Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει η διαπραγματευτική δύναμη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ το πραγματικό της βάρος στην αγορά και να αξιοποιηθεί από έμπειρα στελέχη και ευέλικτους οργανισμούς», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Ενα νομοσχέδιο που ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας «από τα κάτω» και έρχεται να προστεθεί στους ήδη εκχωρημένους τομείς των νοσοκομείων, όπως η καθαριότητα και τα πλυντήρια.
Στο νομοσχέδιο διατηρείται η κατεύθυνση που θέλει οι προμήθειες να γίνονται από τις αποκεντρωμένες μονάδες των ΠεΣΥ ή Ανώνυμες Εταιρίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια των ΠεΣΥ. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες, το υπουργείο αποφεύγει να περιγράψει τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες των Ανωνύμων Εταιριών - όπως έκανε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα - αλλά παραπέμπει σαφώς στη συγκρότησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 2889/01. Οπως είχε δηλώσει παλιότερα ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα δημιουργηθούν τέσσερις ή πέντε τέτοιου τύπου ΑΕ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η καθιέρωση της «διαμεσολαβούσης τράπεζας». Η πληρωμή των προμηθευτών θα γίνεται μέσα από αλληλόχρεο τρεχούμενο λογαριασμό μεσολαβούσης τράπεζας «για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών», που σημαίνει όμως στην πράξη ότι τα νοσοκομεία θα πληρώνουν σε αυτές το νόμιμο τόκο. Μ' άλλα λόγια, τα νοσοκομεία θα οδηγούνται σε έναν έμμεσο δανεισμό από τις τράπεζες. Η ρύθμιση πέραν των άλλων, οδηγεί τα νοσοκομεία σε άγριες περικοπές, καθώς θα είναι υποχρεωμένα να κινηθούν με βάση τους προϋπολογισμούς που έγιναν στα πλαίσια ΠεΣΥ - τους λεγόμενους κλειστούς προϋπολογισμούς - ενώ σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να πληρώσουν, θα επιβαρύνονται με τους τόκους. Στο τελικό νομοσχέδιο έχει απαλειφθεί η ρύθμιση του προηγούμενου σχεδίου που ανέφερε ότι οι τράπεζες μπορούν να αναλαμβάνουν χρέη για ποσά μέχρι του 80% των λειτουργικών εξόδων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της συγκεκριμένης μονάδας.
Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Μητρώου Επιτρεπομένων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, την απαγόρευση στα ΠεΣΥ να δέχονται δωρεές ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων που επιδέχονται αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά συγκεκριμένης μόνο εταιρίας. Τέλος, τη δυνατότητα των ΠεΣΥ και των διασυνδεόμενων με τα ΠεΣΥ νοσοκομείων να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τη διενέργεια διαγωνισμών για την αγορά ή τη μίσθωση ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων και αναλώσιμων με τη μέθοδο της προσφοράς από τους προμηθευτές τιμής ανά εργαστηριακή εξέταση ή διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη.