Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ηχηρό και στρατιωτικό «παρών» στο νέο γύρο ανταγωνισμών

Ο Βλ. Πούτιν ζήτησε ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων

Από το χτεσινό ρωσικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Βλ. Πούτιν
Από το χτεσινό ρωσικό Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Βλ. Πούτιν
Προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν - για λογαριασμό της αστικής τάξης που εκπροσωπεί - κατά τη συνεδρίαση του Αμυντικού Συμβουλίου με ανώτατους στρατιωτικούς, όπου έθεσε και τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά. Είπε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματά μας, όχι μόνο τα στρατιωτικά, αλλά και την Ιστορία μας, τη γεωγραφία, την κατάσταση της ρωσικής κοινωνίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι προς το παρόν είμαστε πιο δυνατοί από κάθε δυνητικό επιτιθέμενο αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Αν αφήσουμε τους εαυτούς μας να χαλαρώσουν ακόμη και για ένα λεπτό, να καθυστερήσουν ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, η στρατιωτική εκπαίδευση, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σε χρόνο μηδέν. Με δεδομένη την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, δεν θα έχουμε το χρόνο να το καταλάβουμε».

Ο Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στην ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να διεισδύουν στα σημερινά και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας». Πρόσθεσε ότι «και τα συμβατικά όπλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ανώτερο ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των σύγχρονων όπλων ακριβείας, των μέσων επικοινωνίας και αναγνώρισης καθώς και όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, το μερίδιο των σύγχρονων εξοπλισμών στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σχεδόν 60%, ενώ ανέφερε ότι οι φετινές στρατιωτικές ασκήσεις απέδειξαν την αυξημένη ικανότητα των μονάδων, τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξής τους και ιδιαίτερα στάθηκε σε αυτές των ανατολικών και νότιων συνόρων της Ρωσίας, εκεί δηλαδή όπου ασκήθηκε και η μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, το οποίο συνέχισε την ανάπτυξή του προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι «εξακολουθούν να λείπουν πολλά πράγματα και πρέπει να κάνουμε πιο πολλά για να είναι τα πυρηνικά όπλα σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να ενισχυθούν οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και να βελτιωθούν περαιτέρω τα συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών».

Νέοι εξοπλισμοί

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, σημείωσε ότι στόχος για το 2017 είναι να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις επιπλέον με 905 άρματα μάχης, 170 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, 5 εκσυγχρονισμένα βομβαρδιστικά και 4 νέες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων «S400». Επίσης, προγραμματίζεται η ναυπήγηση 20 νέων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό. Στη συνεδρίαση σημειώθηκε επίσης ότι από το 2015 η Αεροπορία αύξησε το στόλο κατά περίπου 400 αεροσκάφη, παραδόθηκαν 24 νέα πλοία και 2 υποβρύχια.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η κατεύθυνση που δόθηκε, που δείχνει προς όλα τα πεδία όπου αναμένεται να κλιμακωθεί ο ανταγωνισμός με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ετσι, δηλώθηκε ότι απαιτείται ενίσχυση στις δυτικές, νοτιοδυτικές και αρκτικές περιοχές.

Συνεχίζονται η κόντρα με τις ΗΠΑ και οι ...προσδοκίες

Μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24», ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας. Αναφερόμενος στις κατηγορίες του απερχόμενου Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, και ορισμένων υπηρεσιών των ΗΠΑ για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε ότι «για τις ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιούν τη Ρωσία παρά να εξετάσουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, να συζητήσουν ποιες από τις παλαιότερες υποσχέσεις πληρούνται, πού πέτυχαν και πού όχι, πώς έχουν τα πράγματα με την ασφάλεια στον κόσμο, τι καταστροφικές συνέπειες έχουν προκληθεί από αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική». Και κατέληξε: «Επειδή αυτή η υπόθεση είναι πιο δύσκολη, γι' αυτό δημιουργείται ένας εχθρός που κατηγορείται για τα πάντα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την υπόθεση των κυβερνοεπιθέσεων το απόλυτο παραμύθι και σημείωσε ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να απαντάει και στη δυσφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης της Δύσης. Πάντως, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να αναθερμανθούν οι «παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών» και εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «η νέα και φρέσκια αμερικανική διοίκηση θα συμβάλει σε αυτό». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το είδος της προσέγγισης του νέου Προέδρου, Ντ.Τραμπ, ποια θα είναι η μελλοντική πολιτική απέναντι στη Ρωσία». Εσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι «ποτέ δεν πάσχαμε από υπέρμετρη αισιοδοξία, ποτέ δεν φορούσαμε ...ροζ γυαλιά και ξέρουμε ότι κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει την εξασφάλιση των συμφερόντων της χώρας του και το ίδιο κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος». Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές ούτε στο θέμα της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τα ρωσικά σύνορα ούτε και στο θέμα των κυρώσεων. Πάντως, αν κάτι είναι βέβαιο, ανεξάρτητα από την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Τραμπ και Πούτιν, είναι ότι υπηρετούν το συμφέρον των αστικών τάξεων που εκπροσωπούν και οι λαοί θα βρίσκονται στις συμπληγάδες του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, όσο δεν οργανώνουν την πάλη τους σε κάθε χώρα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, που γεννά φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ