Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ερευνες και εμπέδωση κλίματος τρόμου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον βασικό ύποπτο του μακελειού που προκλήθηκε από την τρελή κούρσα του φορτηγού, τη Δευτέρα το βράδυ, στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, που σκόρπισε το θάνατο σε 12 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν και 48 τραυματίες, από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούν να είναι οι 18. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια στον Τυνήσιο Ανίς Αμρι, 24 χρόνων, η προσωρινή άδεια παραμονής του οποίου, όπως ανακοινώθηκε από τις γερμανικές αρχές, βρέθηκε μέσα στην καμπίνα της νταλίκας δίπλα στον δολοφονημένο Πολωνό οδηγό της. Μπορεί οι έρευνες για τον καταζητούμενο να είναι στο σκοτάδι, όμως το κλίμα της τρομοϋστερίας - αφού την επίθεση ανέλαβε το ...πανταχού παρόν «Ισλαμικό Κράτος» - δυναμώνει στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Φουντώνουν οι φήμες για νέα χτυπήματα, η αντιμεταναστευτική διάθεση και ο ρατσισμός (αφού ο Τυνήσιος είχε ζητήσει άσυλο), έτσι ώστε οι απλοί άνθρωποι να χάνουν από μπροστά τους το κύριο. Οτι δηλαδή ενέργειες τυφλής βίας τρομοκρατικών οργανώσεων αξιοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, το κάθε αστικό κράτος για την προώθηση των σχεδίων τους. Μέρος αυτών των σχεδίων για τον έλεγχο γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής, αγορών, φυσικών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους είναι άλλωστε και η δημιουργία εγκληματικών ομάδων, όπως η «Αλ Κάιντα» ή οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Κατά τ' άλλα, στη Γερμανία συνεχίζεται ένας καταιγισμός πληροφοριών που διαρρέονται από τα ΜΜΕ χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Αστυνομία στο Ντόρτμουντ συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους που είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον Τυνήσιο. Εκπρόσωπος του επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας διέψευσε τις πληροφορίες. Κάποια άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στην πόρτα του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο Βερολίνο βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Τυνήσιου αλλά χωρίς να αναφέρουν πηγή. Η εφημερίδα «Bild» έγραψε ότι ο Τυνήσιος αναζητούσε συνεργούς για να πραγματοποιήσουν επίθεση και ότι ενδιαφερόταν να προμηθευτεί όπλα. Το γερμανικό δίκτυο «rbb» μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έχασε τόσο το πορτοφόλι όσο και το κινητό του τηλέφωνο στην προσπάθειά του να διαφύγει. Ολα αυτά βέβαια εκτός από την εντυπωσιοθηρία συμβάλλουν και στην εμπέδωση του κλίματος τρομοϋστερίας.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλία, στη δυτική Γερμανία, Ραλφ Γιέγκερ, δήλωσε ότι ο Τυνήσιος φαίνεται πως είχε εισέλθει στη Γερμανία τον Ιούλη του 2015 και ότι τον Ιούνη του 2016 απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ