Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζουν πανελλαδικό συντονισμό με μπλόκα στις 23 Γενάρη

Ο αγώνας τους κλιμακώνεται πολύμορφα, με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας μαζικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Από το μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Γενάρη
Από το μπλόκο της Νίκαιας, τον περασμένο Γενάρη
Ισχυρά μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία σ' όλη τη χώρα ετοιμάζονται να στήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στις 23 Γενάρη 2017, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ που τους βυθίζουν στη φτώχεια και επιταχύνουν τον αφανισμό τους.

Η απόφαση πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες, πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες, με προγραμματισμό ανά περιοχή, που περιλαμβάνει περιοδείες κλιμακίων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στα χωριά, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και μέσα στις γιορτές. Μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεγούν να στηθούν τα μπλόκα.

Εξοντωτικά παλιά και νέα μέτρα

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους, καθώς με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, με συνέπεια να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο το νέο έτος, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν:

  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω τους ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουν και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ενώ θα είναι μειωμένη η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων κι αργότερα θα καταργηθεί εντελώς.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί και στο τσίπουρο.
  • Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούνται να πληρώσουν και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) για τις δηλώσεις ΟΣΔΣΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών κ.ά.

Και φορτώνονται όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά τους συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ' αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που προκάλεσαν η κακοκαιρία και οι αρρώστιες και τις οποίες δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Κοροϊδεύει και προκαλεί η κυβέρνηση

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους παλεύοντας για την ίδια τους την επιβίωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο στέκεται απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, όπως έκανε και πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν προετοιμάζονταν ξανά τα μπλόκα, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί για να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με συνεχείς εμφανίσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ, εκτοξεύει ψεύδη και ανέξοδες υποσχέσεις. Ισχυρίζεται, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών και επομένως οι κινητοποιήσεις είναι αναίτιες, ενώ εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει και χάρη στους αγρότες, επειδή καταβάλλει αυτές τις μέρες τις ενισχύσεις και τις πληρωμές για διάφορα κοινοτικά προγράμματα, χρήματα που οι αγρότες δικαιούνται και δεν τους τα χαρίζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, επιχειρεί να πείσει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα ωφεληθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αυτό αφορά κατά κύριο λόγο μόνο τους μεγαλοαγρότες - επενδυτές κι από την «Κάρτα του Αγρότη», όταν αυτή συμφέρει πρωτίστως τους τραπεζίτες.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει τους αγωνιζόμενους αγρότες ότι δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του για «διάλογο», όταν είναι καθαρό ότι ο «διάλογος» που προτείνει δεν αφορά στην ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, αλλά στοχεύει στην παραπλάνηση της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που μαζί με τους εργαζόμενους στάθηκαν πέρυσι αρωγοί στον δύσκολο αγώνα στα μπλόκα.

Ωστόσο, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξέρουν τώρα καλύτερα από την εμπειρία τους πως ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν με τον αγώνα και σ' αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζονται να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, με πανελλαδικό συντονισμό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολλές μορφές και με το στήσιμο μπλόκων τον Γενάρη.


Π. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκα από τη Δευτέρα στη Νίκαια και σε όλη τη χώρα(26/1/2019)
Το Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη(11/2/2009)
Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά(6/12/2008)
Στο πλευρό τους(5/2/1998)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ