Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ενοχη για αμέλεια η Λαγκάρντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενοχη για αμέλεια κρίθηκε χτες η σημερινή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από εκδίκαση υπόθεσης που αφορούσε την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ένοχη επειδή «δεν αμφισβήτησε» την καταβολή 400 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος ως αποτέλεσμα διαιτησίας σε μεγαλοεπιχειρηματία το 2008. Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά την απόφαση δεν επιβλήθηκε ποινή στην επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο συνήγορός της δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβληθεί έφεση.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει «σύντομα», για να «εξετάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις».

Η καταδίκη της Λαγκάρντ - που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλλαγές στην ηγεσία του ΔΝΤ - σημειώθηκε σε μια περίοδο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και «τριβών». Οι διαφωνίες ΔΝΤ - ΕΕ σε ζητήματα όπως το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας σε Ευρώπη (και όχι μόνο) είναι ενδεικτική. Αφορά γενικότερες αντιθέσεις και φέρνει στην επιφάνεια και συγκρουόμενα συμφέροντα π.χ. Γερμανίας - ΗΠΑ, αλλά και εντός της «ευρωπαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ