Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τριμερής συνάντηση Ιράν - Ρωσίας - Τουρκίας με φόντο κόντρες και συγκρούσεις

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την ανάπτυξη «παρατηρητών» στο Ανατολικό Χαλέπι για την απομάκρυνση αμάχων και αντικαθεστωτικών...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα η κρίσιμη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με επίκεντρο «το μέλλον στο Ανατ. Χαλέπι και την υπόλοιπη Συρία», τις εκεί δυνατότητες μίας μεταξύ τους συνεργασίας με φόντο το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή και την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας και της σύγκρουσης μονοπωλιακών συμφερόντων σε διάφορα επίπεδα.

Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως συζήτησαν για την κατάσταση στο Α. Χαλέπι και υπογράμμισαν «την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εκκίνησης μίας πραγματικής πολιτικής διαδικασίας με στόχο μία γρήγορη διευθέτηση στη Συρία». Επισημάνθηκε πως θα ήταν «σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη αυτού του στόχου η πραγματοποίηση «σύντομα» ενδοσυριακών συνομιλιών στο Καζακστάν.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε χτες το απόγευμα ομόφωνα απόφαση για την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Ανατολικό Χαλέπι προκειμένου να διενεργήσουν «επαρκή, ουδέτερο έλεγχο και άμεση παρατήρηση στη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων» από την περιοχή. Στην ανακοίνωση σημαίνει «συναγερμός» για την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι και ζητούνται από τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «έκτακτα μέτρα για να επιτραπεί η ανάπτυξη παρατηρητών».

Η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα συμβιβασμού του γαλλικού και του ρωσικού σχεδίου απόφασης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε «ικανοποίηση» λέγοντας ότι «θα επιτρέψει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Συρία, έπειτα από «αναβλητικούς ελιγμούς και φραγμούς».

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός πως η Ρωσία συναίνεσε σε αυτήν την απόφαση μολονότι είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Ο δε Σύρος πρέσβης, Μπασάρ Τζααφάρι, είχε υποστηρίξει ότι απώτερος στόχος του σχεδίου για την ανάπτυξη παρατηρητών είναι, όπως είπε, η «διάσωση ξένων από μυστικές υπηρεσίες που δρουν στο Α. Χαλέπι στο πλευρό των αντικαθεστωτικών». Σημείωσε πως πασχίζουν να διαφύγουν από την περιοχή τουλάχιστον 12 πράκτορες ή στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία...

Με προβλήματα η διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων

Από την έναρξη των απομακρύνσεων - την περασμένη Πέμπτη - από το Ανατολικό Χαλέπι υπολογίζεται πως έφυγαν τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 4.000 αντικαθεστωτικοί. Οι πληροφορίες για το πόσοι ακριβώς παραμένουν είναι συγκεχυμένες, με ορισμένες να εκτιμούν πως είναι 15.000 άμαχοι και άλλοι 6.000 αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από το Α. Χαλέπι πραγματοποιούνται με προβλήματα καθώς πότε σταματούν και πότε συνεχίζονται με αφορμή διάφορα γεγονότα, όπως η τρομοκρατική επίθεση αντικαθεστωτικών προχτές το πρωί σε πέντε κυβερνητικά λεωφορεία που κατευθύνονταν στα χωριά Φούα και Κεφράγια της επαρχίας Ιντλίμπ, προκειμένου να απομακρύνουν περίπου 2.000 αμάχους, που είναι περικυκλωμένοι από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους»... Οι αντικαθεστωτικοί έκαψαν τα λεωφορεία καθυστερώντας για ένα 24ωρο την απομάκρυνση των αμάχων και των Σύρων στρατιωτών που βρίσκονταν στα δύο χωριά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για σχέδια προβοκάτσιας με χημικά(2018-03-02 00:00:00.0)
Πιέσεις για «παρατηρητές» στο Α. Χαλέπι(2016-12-15 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις με επίκεντρο τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι...(2016-10-08 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκεχειρία» εν μέσω συγκρούσεων...(2016-05-04 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες σε Δαμασκό και βορρά(2012-11-30 00:00:00.0)
«Σενάρια Ιράκ» κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών(2012-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ