Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκρός 19χρονος Παλαιστίνιος από σφαίρες των κατοχικών αρχών

Σε καταγγελία του νέου εγκλήματος της ισραηλινής κατοχής μετατράπηκε η κηδεία του νεαρού Παλαιστινίου
Σε καταγγελία του νέου εγκλήματος της ισραηλινής κατοχής μετατράπηκε η κηδεία του νεαρού Παλαιστινίου
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δεν έχουν τελειωμό τα θύματα βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Την Κυριακή, Ισραηλινοί ένοπλοι σκότωσαν τον 19χρονο Παλαιστίνιο Αχμαντ Χάζεμ αλ Ριμάνι στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν στο χωριό Μπέιτ Ρίζα της Δυτικής Οχθης (βορείως της Ραμάλα).

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι κατοχικές αρχές χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά σε βάρος των νεαρών Παλαιστινίων που διαμαρτυρήθηκαν για την έφοδο των Ισραηλινών στο χωριό τους και προσπάθησαν να τους σταματήσουν με... πέτρες.

Χτες, η κηδεία του νεαρού, του οποίου ο πατέρας είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ισραηλινές φυλακές έχοντας εκτίσει 15ετή ποινή κάθειρξης, μετατράπηκε σε λαϊκό συλλαλητήριο καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν τη σορό του σε κοιμητήριο του χωριού φωνάζοντας συνθήματα κατά της ισραηλινής κατοχής.

Το ίδιο 24ωρο, Εβραίοι έποικοι στον παράνομο εποικισμό Αμόνα της Δυτικής Οχθης αποδέχθηκαν την πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης να τον εκκενώσουν με αντάλλαγμα να τους δοθούν κατοικίες και δημόσια κτίρια σε παρακείμενη περιοχή.

Αφορμή για την εξέλιξη έδωσε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Ισραήλ πως οι έποικοι είχαν κτίσει τον εποικισμό Αμόνα σε ιδιοκτησία Παλαιστινίων. Τους έδωσε τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν την περιοχή έως τις 25 Δεκέμβρη. Ο εποικισμός Αμόνα είναι ένας από τους 100 παράνομους εποικισμούς που φτιάχτηκαν δίχως τη συναίνεση της ισραηλινής κυβέρνησης σε παλαιστινιακή γη της Δυτικής Οχθης.

Οι Ισραηλινοί εμπιστεύονται περισσότερο τον στρατό...

Τέλος, το ισραηλινό ίδρυμα «Israel Democracy Institute» σε έρευνα που πραγματοποίησε τις τελευταίες βδομάδες διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών έχει χάσει την όποια εμπιστοσύνη είχε στην κυβέρνηση και σε θεσμούς του Δημοσίου. Διαπίστωσε επίσης αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών φανατικών Εβραίων σε αυξανόμενο τμήμα της ισραηλινής κοινωνίας, που αντιτίθεται στη συμμετοχή Αράβων σε μελλοντική ισραηλινή κυβέρνηση. Ειδικότερα, η εμπιστοσύνη στην ισραηλινή Βουλή έπεσε στο 26,5% από 35% το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώθηκε στο 27% από 36%, ενώ αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των Ισραηλινών στο στρατό, που έφθασε το 90% από 82%.

  • Τις έντονες αντιδράσεις Ισραηλινών βουλευτών και γυναικείων οργανώσεων προκαλεί η απόφαση για πρόωρη, υπό όρους, αποφυλάκιση του πρώην Προέδρου του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, που είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια κάθειρξη για τους βιασμούς τουλάχιστον δύο γυναικών συνεργατών του, για σεξουαλική παρενόχληση άλλων γυναικών, χρηματισμό μαρτύρων και παρεμπόδιση δικαιοσύνης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ