Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος όλα τα κρίσιμα για τα μονοπώλια της ΕΕ ζητήματα

Επιθεώρηση όλων των πεδίων που ενδιαφέρουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ), κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη. Προσφυγικό, πολιτική άμυνας, Ουκρανία, Συρία και κατ' επέκταση σχέσεις με Ρωσία, καπιταλιστική ανάκαμψη, Brexit, Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στην πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στη συμφωνία με την Τουρκία και ζητώντας ενίσχυση της ακτοφυλακής της Λιβύης για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. Επίσης, ζήτησε ένταση των ρυθμών μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και η διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας μέσα στον επόμενο μήνα.

Επαναβεβαίωσε, ακόμα, τη δέσμευσή του υπέρ της υλοποίησης της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας, δίνοντας σήμα για ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία επί του αναθεωρημένου Κώδικα συνόρων του Σένγκεν για την επιβολή συστηματικών ελέγχων όλων των ταξιδιωτών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το ΕΣ απευθύνει συστάσεις για «μεγαλύτερη ευθύνη», προκειμένου «να ενισχυθεί η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις», δίνοντας «γραμμή» παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ.

Για την οικονομική ανάπτυξη εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο σχετικά με την παράταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), ώστε να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα και οι απαραίτητες υποδομές για τα μονοπώλια, και επαναλαμβάνει τη σημασία των στρατηγικών για την ενιαία αγορά καθώς και της ενεργειακής ένωσης, που βέβαια γεννάνε και αντιθέσεις στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας.

Στο Κυπριακό δηλώνει ετοιμότητα συμμετοχής στη Διάσκεψη της Γενεύης. Αποφάσισε εξάμηνη παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία (ανταγωνισμοί λόγω κρίσης στην Ουκρανία), προειδοποιώντας την με παραπέρα μέτρα για τη Συρία, καθώς ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στο Χαλέπι βαραίνει «το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, ιδίως τη Ρωσία και το Ιράν».

Τέλος, για το Brexit αποφασίστηκαν τα διαδικαστικά βήματα απ' τη στιγμή που η Βρετανία ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ