Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Ζητά στοιχεία που παραπέμπουν σε δέσμευση αποθεματικών

Στην καταγραφή των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια κίνηση που παραπέμπει σε ένα νέο κύκλο δέσμευσης των χρημάτων των δήμων και άλλων φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να στείλουν μέχρι τις 16 Δεκέμβρη σειρά οικονομικών στοιχείων. Και συγκεκριμένα: Τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες της Ελλάδος. Λογαριασμός πάγιας προκαταβολής. Χρηματικά εντάλματα προπληρωμής. Στοιχεία Ειδικών Λογαριασμών με νομική υπόσταση. Λογιστικό σύστημα που τηρείται από το φορέα.

Θυμίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης τον Απρίλη του 2015 να βάλει χέρι στα αποθεματικά φορέων της κυβέρνησης, ανάμεσα σε αυτούς και των δήμων και των περιφερειών. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των παραπάνω φορέων. Επιλογή που σε ό,τι αφορά την Τοπική Διοίκηση, σχετίζεται με τραγικές συνέπειες τόσο στην υλοποίηση έργων και την παροχή υπηρεσιών προς τα λαϊκά στρώματα, όσο και στην παραπέρα φορολόγησή τους. Επιλογή στην οποία θυμίζουμε ότι είχαν αντιδράσει έντονα οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη Νομοθετική Πράξη βοηθά τον αντιλαϊκό πόλεμο που πέντε χρόνια τώρα τσακίζει το λαό και τις πιο ζωτικές του ανάγκες, για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος που δεν είναι δικό του και ούτε ευθύνεται για τη δημιουργία του».

Την ίδια ώρα, είναι μάλλον παραπλανητικό το κάλεσμα προς τους δήμους και τις περιφέρειες να στείλουν στοιχεία που έτσι κι αλλιώς έχει το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από τους ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου που έχει επιβάλει στη λειτουργία τους. Και μόνο η διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου των προϋπολογισμών που συντάσσονται κάθε χρόνο από τους παραπάνω φορείς, συνηγορεί στην κατεύθυνση αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλειστηριασμοί και από τους δήμους(2018-05-17 00:00:00.0)
Το προφίλ των ψηφοφόρων(2007-08-18 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες(2004-03-28 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν Ελληνες του εξωτερικού και ετεροδημότες(2004-03-27 00:00:00.0)
Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας(2002-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ