Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο

Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Επίσκεψη στον καταυλισμό προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος. Από την περιοδεία στους χώρους του καταυλισμού, τις συναντήσεις με τη διοίκηση του στρατοπέδου και τους εργαζόμενους στο χώρο και τη συζήτηση με τους πρόσφυγες, το κλιμάκιο διαπίστωσε, για μια ακόμη φορά, ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες, παρά τις όποιες βελτιώσεις.

Για το Κουτσόχερο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί, ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, δεν πρέπει να υπάρχει εκεί δομή φιλοξενίας. Είναι κρανίου τόπος, χιλιόμετρα μακριά απ' την πόλη, γεμάτος φίδια και σκορπιούς, δίπλα σε ενεργό λατομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή τη στιγμή μένουν εκεί 480 πρόσφυγες με προοπτική να φτάσουν τους 1.700, μια τεράστια κοντεϊνερούπολη, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο μόνιμης ή πολύχρονης διαβίωσης οικογενειών με παιδιά.

Το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, ενώ δεκάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μετά την πολύμηνη παραμονή τους στην προσφυγιά, δεν μπορούν να συμπληρώσουν με δικά τους έξοδα την ελλιπή παρεχόμενη σίτιση. Ταυτόχρονα, ο χειμώνας δημιουργεί νέες απαιτήσεις σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κρατικό σύστημα Υγείας περιορίζεται σε δυο νοσηλεύτριες που βρίσκονται στο χώρο μέχρι το μεσημέρι, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες τη βδομάδα και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία. Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη μεταφραστών στα νοσοκομεία όταν απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτά.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Την ίδια στιγμή, χρηματοδοτούνται απλόχερα ΜΚΟ, ειδικά η DRC που έχει αναλάβει εργολαβικά τη δομή, ενώ την αποκλειστική ευθύνη πρέπει να έχει το κράτος, με την ενίσχυση των δημόσιων δομών σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η σχολική εκπαίδευση των παιδιών (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 παιδιά σχολικής ηλικίας) καθυστερεί, χωρίς οι αρμόδιοι να δεσμεύονται για το πότε αυτή θα αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στη δομή δεν έχουν δημιουργηθεί κατάλληλοι χώροι για παιχνίδι, άθληση, πολιτισμό.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, αποκτούν άμεση προτεραιότητα οι προτάσεις του ΚΚΕ για:

-- Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ με πρόσληψη και διάθεση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και υλικών. Να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες. Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τις εγκύους, τα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες.

-- Να εξασφαλιστεί δωρεάν συγκοινωνιακή σύνδεση με τη δομή φιλοξενίας.

-- Να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν άμεσα όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση και να υπάρξουν κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές μέσα στον καταυλισμό, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

-- Να υπάρχουν διερμηνείς που να καλύπτουν τις ανάγκες (π.χ. νοσοκομεία).

-- Να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι παιχνιδιού, άθλησης και πολιτισμού μέσα στις δομές.

-- Να βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού.

-- Να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται αρκετές οικογένειες που τους έχουν τελειώσει τα χρήματα.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (χειμωνιάτικα ρούχα, ειδικά κλινοσκεπάσματα κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ