Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρα Τραμπ - Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενα 48ωρο μετά τη δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία του με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε χτες την αντιπαράθεση με την Κίνα, θέτοντας, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα: «Μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν ΟΚ που προχώρησε σε κάμποσες ενέργειες, όπως η ανέγερση στρατιωτικού συμπλέγματος σε διαφιλονικούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ή όταν πήρε επιβλαβή οικονομικά μέτρα έναντι των ΗΠΑ;».

Η νέα του δήλωση ρίχνει «λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ταϊβάν, βδομάδες πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Γενάρη. Προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της σινικής ηγεσίας, με την Λου Κανγκ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, να δηλώνει: «Ολος ο κόσμος γνωρίζει τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα της Ταϊβάν. Νομίζω πως ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα του είναι επίσης σαφείς»...

Η νέα προσπάθεια του Ντ. Τραμπ εντείνει την αντιπαράθεση με την Κίνα, που αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις ενός μέρους των μονοπωλίων και της αστικής τάξης στις ΗΠΑ και θεωρείται αντίθετη με την πολιτική της «Μίας Κίνας» που εφαρμόζουν όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις από το 1979.

Αργότερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αντιτάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε μία όξυνση της κόντρας με την Κίνα και άλλες χώρες, προβλέποντας «εμπορικό πόλεμο» από την πιθανή επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από ξένες χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Τραμπ προβληματίζει αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων (Ιρανός Τζαβάντ Ζαρίφ και Κίνας Γουάνγκ Γι) συναντήθηκαν χτες στο Πεκίνο, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Παζάρια για τη νέα κυβέρνηση

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε χτες η είδηση υπουργοποίησης του πρώην αντιπάλου του Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπεν Κάρσον, στο υπουργείο Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης. Το ίδιο διάστημα εντείνονται τα παζάρια για το διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών, με το πρόσωπο του ε.α. στρατηγού ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Σταυρίδη να προστίθεται στη μακρά λίστα των υποψηφίων. Ο Σταυρίδης, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ μεθαύριο Πέμπτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου, εν μέσω κλιμάκωσης του ανταγωνισμού(2023-04-06 00:00:00.0)
Νέα ένταση με αφορμή επικείμενη επίσκεψη Αζάρ στην Ταϊπέι(2020-08-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κόντρες(2018-08-14 00:00:00.0)
Αμερικανικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν(2018-07-10 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας(2018-06-07 00:00:00.0)
Αναπροσαρμογές της πολιτικής σε πεδία όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός(2017-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ