Eurokinissi |
Από προηγούμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ |
Σε αυτό το φόντο, όπως χαρακτηριστικά διαμηνύεται από κυβερνητική πηγή, «δεν υπάρχει περίπτωση» να νομοθετηθούν από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2019, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο. Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις», τόνισε η ίδια πηγή.
Ανεξάρτητα από την κλιμάκωση του χρονοδιαγράμματος, ανεξάρτητα τη διαχειριστική συνταγή της συγκυβέρνησης και από τους χρόνους ψήφισης, εξειδίκευσης και εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», ήδη από τώρα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, μπαίνουν τα θεμέλια και για τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής επίθεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο:
Με βάση και τα παραπάνω, η πλευρά του ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «συμφωνίες επί της αρχής» θα πρέπει να «εξειδικευθούν» στη συνέχεια με την επόμενη φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, ζήτημα στο οποίο πρωτοστατεί το ΔΝΤ και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.
Ταυτόχρονα, «θολό» παραμένει το πεδίο ως προς την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (και μέσω νέας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος), όπως αποτιμούν την τρέχουσα κατάσταση οι κυβερνητικές πηγές.
Κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε πως η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωζώνη ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) την ερχόμενη Δευτέρα έχει ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη και του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, προκειμένου να συντάξει την έκθεση για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, θα πρέπει να έχει το «προφίλ» των πρωτογενών πλεονασμάτων και για μετά το 2020, τα παζάρια επί του οποίου, για την ώρα, δεν έχουν καταλήξει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για νέα έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενου επανόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο μεθαυριανό Γιούρογκρουπ θα διαπιστωθεί η επίτευξη συμφωνίας σε ένα ποσοστό της τάξης του 95% με την πλευρά της Ευρωζώνης.
«Τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα σε ένα μεταγενέστερο Γιούρογκρουπ εντός του έτους», επισημαίνει η κυβερνητική πηγή.
Γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης με θέμα τη δεύτερη «αξιολόγηση» και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και άλλων υπουργών της Ευρωζώνης, με εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Αναφερόμενος στη σχετική πληροφορία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε ότι «απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Γιούρογκρουπ τακτικά σε διάφορα επίπεδα», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ρητά την εν λόγω συνάντηση.
Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Την πρώτη άδεια διαχείρισης για «κόκκινα» δάνεια ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την εταιρεία «Aktua Hellas», η οποία αποτελεί επιχειρηματικό σχήμα της ισπανικής Aktua (55%) και του Ομίλου της Alpha Bank (45%).
Η ισπανική εταιρεία «φημίζεται» για την εξειδίκευση στη διαχείριση δανείων που διασφαλίζονται με υποθήκες σε ακίνητη περιουσία. Στην Aktua Hellas αναμένεται να μεταφερθούν από την Alpha Bank σε βάθος πενταετίας μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 10-12 δισ. ευρώ, με στόχο την «ενεργή διαχείρισή» τους, ενώ θέμα χρόνου είναι και η έναρξη της λειτουργίας και άλλων αντίστοιχων εταιρειών, με βάση το σχετικό νόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.