Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Χοντραίνει η ενδοαστική αντιπαράθεση

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ λέει πως προετοιμάζει πολιτική «πλατφόρμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στη Βρετανία, καθώς η επικείμενη διαδικασία για την έναρξη διαπραγμάτευσης με στόχο την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (BREXIT) συνεχίζει να πυροδοτεί ποικίλες αντιδράσεις. Χτες, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, προέβλεψε «πολιτικό σεισμό» σε περίπτωση που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν μπορέσει να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιούνη και δεν καταφέρει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ πριν τις επόμενες γενικές εκλογές του 2020.

Μιλώντας σε πάρτι μεγαλοαστών στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ριτζ» του Λονδίνου, ο Φάρατζ εκτίμησε επιπλέον ότι θα υπάρξει «επανευθυγράμμιση» της βρετανικής πολιτικής σκηνής μέσα στην επόμενη τριετία ή τετραετία, λέγοντας ότι με το δημοψήφισμα του Ιούνη η «δουλειά έχει μείνει στη μέση γιατί ο λαός μίλησε αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η Αμερική «πέτυχε συνολική επανάσταση», ενώ η Βρετανία «διατηρεί την ίδια ελίτ ακλόνητη στη θέση της».

«Υπάρχουν μεγάλες μάχες να δώσουμε και σκοπεύω να συνεχίσω να δίνω αυτές τις μάχες», συμπλήρωσε, μοιράζοντας στους καλεσμένους σοκολατάκια, κάνοντας έτσι αναφορά σε γνωστή διαφήμιση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να γίνει ο Φάρατζ πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών στα μέσα της δεκαετίας του '90, Τόνι Μπλερ, εμφανίστηκε με εκτενή συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό «New Statesman», δηλώνοντας έτοιμος να δημιουργήσει μία «πλατφόρμα», με ιδεολογική κατεύθυνση το «προοδευτικό κέντρο», για να βοηθήσει «τους εκατομμύρια πολιτικά άστεγους στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη». Ισχυρίστηκε ότι το Βrexit μπορεί να σταματήσει, εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι κρίνουν πως είναι ασύμφορο οικονομικά. Περιέγραψε το Brexit σαν «ανταλλαγή σπιτιών χωρίς να έχεις δει ακόμη το άλλο σπίτι». Ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία των Εργατικών «έχει αιχμαλωτιστεί για πρώτη φορά από την ακροαριστερά», ενώ αρνήθηκε ότι χαρακτήρισε «τρελό» τον σημερινό ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως είναι άνθρωπος «αρχών, αλλά με λανθασμένες απόψεις».

Στο μεταξύ χτες, το βρετανικό «Ιδρυμα Φορολογικών Μελετών» εκτίμησε σε έκθεσή του ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη πιο μεγάλη περίοδο μισθολογικής στασιμότητας των τελευταίων 70 ή και 100 ετών την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας «ροκανίζουν» τα λαϊκά εισοδήματα. Στην ίδια έκθεση προβλέπεται πως τα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών εργαζομένων το 2021 θα είναι κάτω και από το επίπεδο που βρέθηκαν το 2008 με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ