Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Διερευνητικές» επαφές Τραμπ με ηγέτες άλλων κρατών

Συνέχεια στη λογική της δημαγωγίας προς τα λαϊκά στρώματα για να κρυφτεί η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου

Ο Τραμπ άρχισε τους διορισμούς των πρώτων συνεργατών του

Copyright 2016 The Associated

Ο Τραμπ άρχισε τους διορισμούς των πρώτων συνεργατών του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων για την εκλογική νίκη του από κάθε πλευρά του πλανήτη συνέχισε να δέχεται όλο το Σαββατοκύριακο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε όλα ξεχώρισε η επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στην οποία επικράτησαν οι συμφιλιωτικοί τόνοι. Μάλιστα, το γραφείο του Τραμπ σημείωσε πως οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, καλλιεργώντας «μία ξεκάθαρη αίσθηση αμοιβαίου σεβασμού». Οι δύο χώρες θα έχουν «ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων και θα βαδίσουν μπροστά...», φέρεται να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το επιτελείο του.

Από την άλλη, η κινεζική δημόσια τηλεόραση (CCTV), αναφερόμενη στην επικοινωνία των δύο ηγετών, μετέδωσε πως εξέφρασαν την άποψη πως «η συνεργασία αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή στο διμερές πλαίσιο σχέσεων τόσο για την Κίνα, όσο και για τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε χτες πως η Κίνα «είναι θετική όσον αφορά στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο»! Σε επόμενο σημείο ο Γκενγκ τόνισε ότι «η Κίνα είναι ανοικτή καταρχήν σε όλες τις εμπορικές ρυθμίσεις που είναι ευνοϊκές για την απελευθέρωση και διευκόλυνση του περιφερειακού εμπορίου, αλλά επιμένει ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται»...

Αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν προσπάθεια συμβιβασμού συμφερόντων, με δεδομένο ότι προεκλογικά ο Τραμπ είχε προτείνει θέσπιση δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ, στο 45%, ωστόσο ο συμβιβασμός, και όταν επιτυγχάνεται, είναι πάντα προσωρινός στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αφού η κάθε δύναμη κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα δικά της μονοπώλια. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο είναι φανερό ότι γίνονται διερευνητικές κινήσεις, αντίστοιχα κινείται και η ΕΕ, ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ στις 20/1/17.

«Θετική υποδοχή» από τη Ρωσία

Αργότερα χτες βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και αντάλλαξαν (σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα ΣΠΟΥΤΝΙΚ) απόψεις για την «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία». Ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του, σημειώνοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη για «εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση στις αρχές των ίσων δικαιωμάτων, του αμοιβαίου σεβασμού και της μη ανάμειξης στις διεθνείς υποθέσεις εκατέρωθεν».

Δηλώσεις με αφορμή τη νίκη Τραμπ έκανε νωρίτερα και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, που εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας «να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον».

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να «προδικάζει» πώς θα είναι η Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι η εκλογή του αποτελεί «μια ευκαιρία» για την ΕΕ. Η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να μη συμμετάσχει την Κυριακή στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ, που ήταν αφιερωμένη στις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ, εκτιμώντας ότι είναι «ανώφελη» επειδή ακόμη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δεν έχει ξεκαθαρίσει την εξωτερική του πολιτική.

Ο πρώτος Βρετανός πάντως που είχε συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ μετά τη νίκη του, στη Ν. Υόρκη, ήταν ο πρώην αρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, που διετέλεσε το τελευταίο διάστημα και σύμβουλος του δισεκατομμυριούχου. Ο Φάρατζ έγραψε άρθρο στη βρετανική συντηρητική εφημερίδα «Daily Telegraph», καλώντας την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, να ξεκινήσει να «χτίζει νέες γέφυρες επικοινωνίας». «Εκτιμώ ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν θα είναι το τέρας που κάποιοι φοβούνται», κατέληξε, ισχυριζόμενος πως είδε στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο «καλόκαρδο και προσεκτικό».

Ξεκίνησαν οι διορισμοί στην κυβέρνηση

Δύο από τα πιο κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησής του διόρισε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας μία πρόγευση για τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει να ασκήσει την εξουσία και τις προτεραιότητες που θα θέσει: Ο πρώτος, που αναλαμβάνει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, είναι ο Ράινς Πρίμπους, γερμανο-ελληνικής καταγωγής (η μητέρα του με καταγωγή από τη Λέσβο), πρόεδρος της «Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων», που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ζήτημα που φαίνεται να έχει σχέση με την επιδίωξη να ριχτούν γέφυρες με τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, αρκετοί από τους οποίους διαφώνησαν με τις προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ.

Ο άλλος άνθρωπος που διορίστηκε σε θέση - κλειδί, αυτή του επικεφαλής του «πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης», είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας (και ιδιοκτήτης της εθνικιστικής, υπερσυντηρητικής ιστοσελίδας «Breitbart News» που διατηρεί σχέσεις με ρατσιστικές οργανώσεις λευκών Αμερικανών), Στίβεν Μπάνον. Τα δύο αυτά πρόσωπα εμφανίζονται ως ισάξια στο Λευκό Οίκο, ως «ίσοι εταίροι στην κυβέρνησή του», όπως είπε ο Τραμπ.

Πρώτη συνέντευξη στο CBS

Ενδιαφέρον έχει το ίδιο διάστημα η πρώτη (μετά την εκλογή του) συνέντευξη που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο κανάλι CBS. Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του παραμένουν «οι θέσεις εργασίας, το σύστημα Υγείας - περίθαλψης, τα σύνορα και η μετανάστευση και ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει και θα χαμηλώσει τους φόρους». Εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, την αναιμική ανάκαμψη επί διακυβέρνησης Ομπάμα, εξακολουθεί να «πουλάει» αυτό με το οποίο κατάφερε να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα οικονομικά. Την αυταπάτη ότι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας δήθεν θα βελτιώσει και τη ζωή των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη μετανάστευση, επανέλαβε ότι θα θέσει όρια στον αριθμό των μεταναστών και ότι θα απελάσει έως 3.000.000 μετανάστες «κακοποιούς, εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών» που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι συζήτησε την περασμένη Πέμπτη με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, ο Τραμπ απάντησε πως μίλησαν για τα παραπάνω, ενώ σχετικά με το εάν επιμένει στις προεκλογικές δηλώσεις του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, απάντησε καταφατικά λέγοντας πως σε κάποιο μέρος μπορεί να είναι φράχτης και σε άλλο τείχος...

Υποστήριξε ότι θα αποποιηθεί τις ετήσιες αποδοχές που λαμβάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (και που είναι περίπου 370.000 δολάρια) και πως θα παίρνει συμβολικά ένα δολάριο το χρόνο.

«Ξοδέψαμε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή! Με έξι τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε δύο φορές τη χώρα μας. Κοιτάξτε τους δρόμους μας, τις γέφυρές μας, τις σήραγγες, τα αεροδρόμια. Είναι πεπαλαιωμένα...», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ απάντησε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από την κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι «μερικές φορές θα χρειαστεί να γίνει σκληρός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ