Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνές επαφές ενόψει και της νέας συνάντησης στην Ελβετία

Ο Κύπριος Πρόεδρος αύριο φτάνει στην Αθήνα για να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Βιώσιμη λύση» που «θα βελτιώσει οικονομικές ευκαιρίες» προσδοκούν οι ΗΠΑ

Από τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία
Από τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Το παζάρεμα στο Κυπριακό εντείνεται συνεχώς, ενόψει και της νέας συνάντησης που ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, θα έχουν στην Ελβετία την επόμενη Κυριακή 20 Νοέμβρη. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοέμβρη και θα γίνει πάλι στο Μοντ Πελεράν, όχι στη Γενεύη όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Αύριο, ο Ν. Αναστασιάδης φτάνει στην Αθήνα όπου στις 6 μ.μ. θα συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Τις πυκνές διεργασίες βεβαιώνουν και οι παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, π.χ. από Ουάσιγκτον και Μόσχα, καθώς η τελική διαμόρφωση και εφαρμογή του νέου διχοτομικού σχεδίου που προωθείται θα αλληλεπιδράσει με την επίσπευση κρίσιμων γεωπολιτικών σχεδιασμών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα χαρακτήρισε τις σημερινές προοπτικές για μια λύση τις «καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Εμφάνισε το διχοτομικό σχέδιο που εξετάζεται με τα «δύο συνιστώντα κράτη» ως λύση που «προάγει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια βιώσιμη συμφωνία» και «μια δίκαιη και συνολική λύση» «θα βελτίωνε τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Κυπρίους και θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή. Θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Θα ξεκλείδωνε νέες σχέσεις και λεωφόρους συνεργασίας για την Ευρώπη...».

Χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι αρχηγοί των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ενημερωθούν τελικά κατ' ιδίαν και όχι με σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, γιατί δεν υπήρξε τέτοια συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «υπήρχαν διαφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά δεν υπήρξε κρίση ή οτιδήποτε άλλο προς την κατεύθυνση αυτή». Πρόσθεσε δε ότι «δημιουργήθηκαν μέσα από τον διάλογο τέτοια δεδομένα που μας επέτρεψαν να αναφερθούμε σε σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά στα κριτήρια του Εδαφικού» (όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συναποτελούν επτά Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η θέση της Λευκωσίας για «πολυμερή σύσκεψη» και όχι «πενταμερή» (Κύπρος, ψευδοκράτος, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία όπως ζητά το ψευδοκράτος) «έγινε απόλυτα κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές μας, αλλά και από όλους αυτούς που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Αλλωστε, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, χτες, ο Κύπριος ηγέτης επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι νέα παρέμβαση έκανε και η Ρωσία. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί πολυμερή και όχι πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό γιατί έτσι θα μπορεί να συμβάλει και η ίδια.

Αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων

Από τη μεριά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει επιτευχθεί στο Μοντ Πελεράν, θα αναμένουμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση για να προβούμε σε ολοκληρωμένες τοποθετήσεις», συμπληρώνοντας ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία επιμένοντας «στις συμφωνημένες αρχές λύσης του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναρωτήθηκε, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εάν ο Κύπριος Πρόεδρος «δε συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο για να μη δεσμευτεί για τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προχωρήσει σε διεθνή διάσκεψη».

Η ΕΔΕΚ συνέστησε αποτίμηση της συνάντησης στην Ελβετία «με ψυχραιμία και στη βάση των πραγματικών δεδομένων», υποστηρίζοντας ακόμα ότι η ευφορία «την οποία διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν (...) φαίνεται να εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι την ουσιαστική υποβοήθηση των συνομιλιών». Μεταξύ άλλων, η ΕΔΕΚ επικρίνει και «σενάρια τα οποία επεξεργάζονται τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορούν είτε τη λειτουργία ενδιάμεσου κράτους το οποίο θα αποτελεί τη γέφυρα σύνδεσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νέου καθεστώτος που θα συμφωνηθεί, είτε τη συνέχιση κυκλοφορίας της τουρκικής λίρας στο τουρκοκυπριακό συνιστών τμήμα για κάποια μεταβατική περίοδο», μιλώντας για «άκρως αρνητική εξέλιξη». Τέλος, καταδικάζει και τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας ότι έτσι δε δημιουργούνται συνθήκες «συνολικής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων».

Η «Συμμαχία Πολιτών» διατυπώνει «εύλογες απορίες και υποψίες», που δημιουργεί η μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας κι αυτή ότι έτσι «δεν επιτυγχάνεται η συναπόφαση».

Οι «Οικολόγοι» δηλώνουν «ιδιαίτερα ανήσυχοι για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εν μέσω των κρίσιμων συνομιλιών» και συμπληρώνουν ότι «όσοι θέλουν να οδηγηθούν σε πενταμερή, κλείνουν τα μάτια στις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας». Είναι εμφανές, λένε οι «Οικολόγοι», ότι οι Τούρκοι σπρώχνουν για πενταμερή διάσκεψη και «εξωθούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εκβιάζουν ώστε να πετύχουν τον στόχο τους».

Πάντως, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β'. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «ναι, είμαι πιο αισιόδοξος (για την πορεία των συνομιλιών), αλλά θέλει καλή διαπραγμάτευση».

«Τελευταία ευκαιρία» λέει η Τουρκία

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χτες ότι «θέλουμε να περάσουμε το συντομότερο σε πενταμερή και να καταλήξει με επιτυχία αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που είναι η τελευταία ευκαιρία. Ως Τουρκία, όπως πάντοτε, συνεχίζουμε την εποικοδομητική μας στάση σε αυτό το θέμα».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, επισήμανε ότι «η Τουρκία με κανέναν τρόπο δεν θα κάνει υποχωρήσεις που της έχουν υπαγορεύσει, θα φτάσει στο σημείο που θα μπορεί να διασφαλίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο και εκεί θα σταματήσει», ενώ πρόσθεσε πως αν η διεθνής κοινότητα «θέλει να έχει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό, πρέπει να κάνει υποδείξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία από την αρχή προκαλεί εντάσεις στις διαπραγματεύσεις και πότε πότε προκαλεί ταραχές στο τραπέζι».

Στο μεταξύ, ο Μ. Ακιντζί, σε «μήνυμά» του για την 33η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε χτες ότι το ζήτημα είναι όχι να καταργηθούν οι εγγυήσεις, αλλά να «προσαρμοστούν» στις συνθήκες του 2016 και επανέλαβε ότι χωρίς κατοχύρωση της εκ περιτροπής Προεδρίας δεν θα υπάρξει λύση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ