Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή νέων ενδοαστικών διεργασιών

ΡΩΜΗ.--

Ανοιχτά ενδεχόμενα για πιο πυκνές ενδοαστικές διεργασίες άφησε πάλι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συνδέοντας το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Ιταλία και με την «τύχη» της δικής του κυβέρνησης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη, που αφορά σε συνταγματικές αλλαγές, απάντησε: «Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει», δίνοντας έτσι αφορμές για νέα «σενάρια» παραίτησής του.

Την ίδια στιγμή, ο Ρέντσι διαμηνύει την ετοιμότητα της ιταλικής αστικής τάξης να μη μείνει εκτός από το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που θα δυναμώσει και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τονίζοντας σε άλλη του συνέντευξη ότι «ο Τραμπ Πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ υποψήφιο» και συμπληρώνοντας: «Ο Τραμπ κατάφερε να ερμηνεύσει την αλλαγή με πιο ριζικό τρόπο από την Χίλαρι Κλίντον. Ο κόσμος επιλέγει την αλλαγή, αν και ορισμένες φορές, η αλλαγή αυτή προκαλεί έναν κάποιο φόβο».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε ότι «αν χρειαστεί, η Ιταλία θα θέσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ», αν και - πρόσθεσε - «δεν είναι κάτι που θέλει να το πράξει». Για το ίδιο το δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι «στόχος του είναι να απλουστεύσει την Ιταλία», διευκολύνοντας τις επενδύσεις και την έγκριση νόμων, σχολιάζοντας σχετικά με το τι θα επιφυλάξει για τον ίδιο η επομένη του δημοψηφίσματος: «Δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος έχει μάθει να επιπλέει». Βεβαίως, το δημοψήφισμα από άλλες διαχειριστικές αστικές δυνάμεις εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, διατύπωσε την προθυμία του να είναι υποψήφιος σε έκτακτες γενικές εκλογές. «Αν μου ζητηθεί, είμαι εδώ. Δεν είναι πλέον καιρός για αναποφασιστικότητες, αμφιβολίες, φόβους. Οι ιδέες, οι ομάδες δεν λείπουν και σήμερα ξεκινάμε μια μεγάλη πορεία», δήλωσε από τη Φλωρεντία, όπου η «Λέγκα» οργάνωσε συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Αν μας έμαθε κάτι το Brexit, αν μας έμαθε κάτι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα ξεκινάμε την πορεία για να πάρουμε την εξουσία», είπε μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» σενάρια νέων συνεργασιών(2021-01-16 00:00:00.0)
Εκλογές για Περιφερειακά Συμβούλια(2020-09-23 00:00:00.0)
Παρέμβαση στις ενδοαστικές διεργασίες(2020-02-18 00:00:00.0)
Ρευστότητα, διεργασίες και σημάδια ανησυχίας για την κυβερνητική κρίση(2019-08-17 00:00:00.0)
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση(2019-08-15 00:00:00.0)
Προετοιμασίες Ρέντσι για την επόμενη μέρα(2016-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ