Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει των εκλογών του Μάη

Ο Αρνό Μοντεμπούρ παρουσίασε το «εναλλακτικό» του πρόγραμμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το πρόγραμμά του για τη Γαλλία («Le Projet France») παρουσίασε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Βαλς - Ολάντ Αρνό Μοντεμπούρ, που αυτοπροβάλλεται ως «εναλλακτική» επιλογή στις - όπως λέει - «πολύ φιλελεύθερες» πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Οι προτάσεις του εστιάζουν κι αυτές στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου, αφού στις θέσεις του ο πρώην υπουργός, εκφράζοντας ανησυχία για μια (δήθεν) «αποβιομηχάνιση» της Γαλλίας, εδώ και μήνες επισήμαινε: «Επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας πίσω από τις οποίες κρύβονται έθνη κατακτητές, έρχονται να εμφανιστούν στους τομείς δικών μας μεγάλων ομίλων και βιομηχανικών "διαμαντιών" χωρίς καμία αμυντική παρέμβαση από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης».

Βεβαίως, με την αφορμή της επίσημης παρουσίασης των θέσεών του, τα περισσότερα αστικά ΜΜΕ επικέντρωναν σε προτάσεις όπως αυτή για μη ανανέωση της προεδρικής θητείας, για μείωση των μελών της Γερουσίας κ.τ.λ. Ενώ άλλα σημεία αποτύπωναν πιο καθαρά τα ταξικά συμφέροντα με βάση τα οποία ο Μοντεμπούρ διεκδικεί έδαφος στην ενδοαστική αναμέτρηση, που δυναμώνει ενόψει των προεδρικών αλλά και βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

Συγκεκριμένα, ζητά «να ορισθεί μια εντολή υπέρβασης των υπαρχουσών Συνθηκών και επανίδρυσης της ΕΕ σε νέες βάσεις», προσδοκώντας μεγαλύτερη ευελιξία για την ικανοποίηση των εκάστοτε προτεραιοτήτων της γαλλικής πλουτοκρατίας έναντι των ανταγωνιστών της. Ζητά «να προγραμματίσει η Γαλλία το τέλος των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται μέσω των Συνθηκών Μάαστριχτ και Λισαβόνας που οδήγησαν την Ευρωζώνη στην κρίση με κανόνες παράλογους, παρωχημένους, και αυτοκαταστροφικούς», μεγαλώνοντας αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει η στρατηγική μιας λυκοσυμμαχίας βγαλμένης από τα σπλάχνα της τάξης των ιμπεριαλιστών. Ενώ, ταυτόχρονα, επαναφέρει και προτάσεις που είναι πάγια αιτήματα του γαλλικού κεφαλαίου, όπως «τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης για την Ευρωζώνη με ένα κοινοβούλιο που να ελέγχει τις αποφάσεις».

Η τύχη της υποψηφιότητας Μοντεμπούρ θα κριθεί και από τις ευρύτερες εξελίξεις στο στρατόπεδο των σοσιαλιστών. Ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν ότι ίσως δεν ήταν τυχαίο το κάλεσμα Μοντεμπούρ προς τον σημερινό πρωθυπουργό του Ολάντ, Μ. Βαλς, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Αν ο πρωθυπουργός δε συμφωνεί με τον Πρόεδρο, δεν έχει άλλη λύση από το να φύγει και να εκφραστεί ελεύθερα».

Τέλος, διεργασίες συνεχίζονται και στον οπορτουνιστικό χώρο. Το Σαββατοκύριακο, έγινε η πανεθνική συνδιάσκεψη του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, πρόταση της σημερινής ηγεσίας του κόμματος (που είχε την προσωπική στήριξη και του Γραμματέα Πιερ Λοράν) ήταν να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Ζαν Λικ Μελανσόν, που το κόμμα είχε στηρίξει και στις εκλογές το 2012. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ